Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analiza BNR asupra evoluției economiei preconizează o perioadă dificilă până în 2024

Citu Decizie BNR creditare ocolita.jpg

BNR a crescut din nou dobânda cheie
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

BNR apreciază că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să cunoască fluctuaţii minore în trimestrul III, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare, graduală timp de trei trimestre. Pe de altă parte, însă, conducerea BNR preconizează că efectele inflaţioniste puternice ale cotaţiilor produselor energetice se vor evidenţia pregnant odată cu sistarea schemelor de plafonare a preţurilor în luna aprilie 2023, când e de așteptat ca inflația să crească din nou ușor, pentru a relua apoi procesul de scădere treptată până în 2024. Estimările apar în minuta celei mai recente şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României.

În ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice viitoare, membrii Consiliului arată că cele mai recente evaluări relevă perspectiva plafonării ratei anuale a inflaţiei în trimestrul III al anului curent, urmată apoi de o descreştere treptata ulterioară, dar pe o traiectorie probabil oscilantă. Mai exact, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să cunoască fluctuaţii minore în trimestrul III, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare, graduală timp de trei trimestre, implicând plasarea acesteia la 13,9% în decembrie 2022 – ușor mai scăzută decât în prezent, dar considerabil deasupra intervalului ţintei şi peste valoarea de 12,5% din prognoza precedentă.

Scăderea preconizată a inflației pe finalul anului, dar și variațiile ulterioare ale acestui indicator are drept cauze majore, în opinia BNR, atenuarea efectelor generate de aplicarea schemelor de plafonare a preţurilor la energie până în martie 2023, precum şi manifestarea efectelor de bază dezinflaţioniste asociate creşterilor ample consemnate la preţurile energiei, combustibililor şi alimentelor procesate, arată BNR.

Traiectoria previzionată a ratei anuale a inflaţiei pentru anul viitor este însă revizuită moderat în sens ascendent, în principal ca urmare a dinamicilor preţurilor combustibililor, energiei şi alimentelor procesate, sub impactul majorării peste aşteptări a cotaţiilor internaţionale în perioada recentă, au remarcat membrii Consiliului.

Aceștia mai sesizează că efectele inflaţioniste puternice ale cotaţiilor produselor energetice se vor evidenţia pregnant odată cu sistarea schemelor de plafonare a preţurilor în luna aprilie 2023, când acestea vor provoca din nou o creștere, de data aceasta ușoară, a inflaţiei, care își va relua ulterior trendul descendent până în primăvara lui 2024.

BNR mai afirmă că acest context economic incert este influențat și de războiului din Ucraina şi de sancţiunile asociate – cu potenţiale implicaţii severe asupra cotaţiilor mărfurilor energetice şi asupra lanţurilor de producţie şi aprovizionare. Perspectivele economice sunt incerte și din cauza secetei prelungite pe plan intern, dar şi în alte state europene.

Presiunile acestor factori îşi vor epuiza însă relativ alert caracterul inflaţionist şi vor deveni dezinflaţioniste începând cu trimestrul III 2023, au concluzionat membrii Consiliului, dată fiind perspectiva încetinirii considerabile a creşterii economice în a doua parte a anului curent şi ceva mai moderate în 2023, în raport cu previziunile precedente, se arată în minuta BNR.

Pe de altă parte, riscuri legate de cursul de schimb leu/euro vor exista și ele în contextul accentuării dezechilibrului extern şi a incertitudinilor asociate consolidării bugetare, precum şi dintr-o posibilă înrăutăţire a percepţiei asupra pieţelor financiare din regiune, în contextul prelungirii războiului din Ucraina, au atenţionat unii membri ai Consiliului BNR.

Referitor la evoluția economiei, membrii Consiliului au observat că previziunile privind activitatea economică sunt considerabil revizuite în sus pentru anul în curs, ca efect al creşterii economice mult peste aşteptări în trimestrul I. Pentru 2023, însă, previziunile economice sunt revizuite semnificativ în sens descendent, în contextul unui impact puternic generat de războiul din Ucraina şi de sancţiunile instituite, doar parţial contrabalansat de efectele absorbţiei fondurilor europene.

În consecință, majoritatea membrilor Consiliului au apreciat că, în ansamblul său, contextul analizat justifică majorarea cu 0,75 puncte procentuale a ratei dobânzii de politică monetară, măsură luată la începutul lunii, în vederea ancorării anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu şi a stimulării economisirii. Totul, pentru a se asigura scăderea inflației într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile.