Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Dudău: Ideea PSD privind suspendarea liberalizării din energie, o soluție foarte proastă

radu_dudau_psd_liberalizare.jpg

Criza energetică provoacă disensiuni în coaliție
Criza energetică provoacă disensiuni în coaliție
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Soluțiile avansate de diverși lideri ai coaliției pentru criza energetică sunt ineficiente. Iată ce declară la RFI directorul Energy Policy Group, Radu Dudău, după ce PSD a propus renunțarea la piața liberalizată pentru o perioadă de un an sau doi, lucru cu care PNL nu pare a fi de acord.

Radu Dudău crede că propunerea PSD de renunțare temporară la liberalizarea pieței de energie ar fi o soluție nefericită: ”E fezabilă, dacă vreți, deși e o soluție foarte proastă, dar e relativ ușor de implementat, va crea mari costuri și disfuncționalități în sistem, consecințe negative multiple, așa cum a fost și cu OUG 114, dar o să ne scoată din iarnă și după aceea o să vedem cum cârpim și cum gestionăm consecințele negative ulterior”.

El dă exemplul Spaniei și Portugaliei, care gestionează eficient criza din energie: ”Spania și Portugalia par a fi în momentul de față cei mai inteligenți în abordarea situației. Au propus și au și introdus încă din luna aprilie un mecanism, prin care practic plafonează prețul combustibililor fosili la producătorii de energie electrică, astfel încât pe piața en gros să exercite o presiune în jos a prețului, astfel încât să nu se mai închidă pe prețul marginal al gazelor, care sunt scumpe la un nivel nemaivăzut și se pare că funcționează foarte bine chestiunea asta”.

 
Radu Dudău, despre ideea PSD privind renunțarea temporară la liberalizarea pieței de energie