Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Republica Moldova va cumpăra 10 milioane de metri cubi de gaz și le va stoca în România

gaze_naturale.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

La Chișinău, Comisia pentru Situații Excepționale a decis că Compania de stat Energocom va procura 10 milioane de metri cubi de gaz, în două tranșe, și le va stoca în depozitele din România. Stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între Energocom și Moldovagaz.

Pentru prima tranșă, prețul de achiziție va constitui 1458,92 de dolari per 1000 m³ și va fi confirmat prin actul de predare-primire între Moldovagaz și Gazprom, la care vor fi adăugate costurile de livrare prin sistemul de transport al SRL Moldovatransgaz. A doua tranșă de procurare a gazelor naturale va fi efectuată în luna septembrie, la un preț preliminar de 1881 de dolari per 1000 m³, estimat conform situației din 26 august 2022. Moldovagaz și Agenția Proprietății Publice vor informa Comisia pentru Situații Excepționale cu privire la costul final, susțin autoritățile.

Energocom va stoca gazele naturale procurate în ambele tranșe în depozitele din România. Până atunci, Moldovatransgaz va asigura păstrarea gratuită a stocurilor procurate de către Energocom.

Totodată, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au decis alocarea din bugetul de stat a 322 milioane de lei (cca 16,5 mln euro) Societății pe Acțiuni Energocom, în scopul majorării capitalului social. Transferarea mijloacelor financiare va fi asigurată de Ministerul Finanțelor, la solicitarea Agenției Proprietății Publice. 

În același timp, Energocom va depune la Comisia Națională a Pieței Financiare actele privind emisiunea suplimentară de acțiuni, pentru notificarea și efectuarea înscrierilor corespunzătoare în Registrul emitenților de valori mobiliare. Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare nu va percepe comisioane pentru înregistrarea valorilor mobiliare în cadrul emisiunii suplimentare de acțiuni ale Energocom.

Potrivit vicepremierului moldovean, Andrei Spînu, în perioada următoare, Energocom va achiziționa în 2 tranșe, a câte 5 mln m3 de gaz de la MoldovaGaz. Această tranzacție, de asemenea, va permite MoldovaGaz să achite avansul pentru luna august, până la data de 1 septembrie. În contextul crizei energetice și în scopul informării populației despre necesitatea utilizării resurselor energetice în mod responsabil, posturile de radio și televiziune din R.Moldova vor difuza gratuit și în mod obligatoriu, pe durata stării de urgență, începând cu 1 septembrie 2022, spotul informațional ”Consumă responsabil energia”.