Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de fezabilă e supraimpozitarea companiilor din sectorul energetic?

virgil.jpg

Ministrul Energiei, Virgil Popescu
Sursa imaginii: 
Facebook/Virgil Popescu

PSD și PNL s-au pus de acord asupra supraimpozitării companiilor din energie, dar nu și în ceea ce privește modul în care vor folosi banii colectați. Dacă PSD vrea ca banii să meargă către compensarea facturilor la energie, PNL ar dori direcționarea fondurilor către investiții.

Practic, Guvernul, în încercarea de a face rost de bani, vrea să impoziteze cu 100% profitul făcut de companiile din sector peste o anumită marjă.

La RFI, profesorul de economie Mircea Coșea subliniază că această măsură are șanse mici să se dovedească fezabilă. „Cum depistezi exact de la ce nivel e rezonabil să supraimpozitezi profitul companiilor din sector?”, întreabă Coșea.

El mai spune că oricum nu e convins că supraimpozitarea companiilor din sectorul energetic va avea efectul scontat. „Această supraimpozitare se aplică unor societăți ale statului. Asta înseamnă că statul își ia din propria sa valoare pe care o acumulează. (...)”

Ascultă:

Măsura ar urma să fie aprobată de Guvern până la 1 septembrie. Social-democratul Mihai Tudose a subliniat că firmele din sectorul energetic vor trebui să se supună noilor prevederi. „Sunt firme care plimbă hârtii, nu i-ați văzut cu găletușa de energie, vor fi recuperate de la ei sumele printr-o taxă de solidaritate. Banii vor fi folosiți pentru a compensa prețurile la consumatorul final”, a precizat Mihai Tudose (PSD). Liberalii nu sunt însă de acord ca acești bani să fie folosiți pentru compensarea facturilor.

În acest context, „România nu are Guvern” subliniază Mircea Coșea. Profesorul de economie critică dur lipsa de claritate și predictibilitate a actului de guvernare în condițiile unei crize economice.