Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trebuie să știți ce s-a întâmplat astă-vară!

energie_europa.jpg

Sursa imaginii: 
© Shutterstock via rfi.fr

A fost o vară fierbinte. La propriu și la figurat. Ce s-a întâmplat? Succint, se poate spune că europenii au simțit manifestându-se crizele suprapuse. A continuat războiul din Ucraina, cu toate consecințele pe care le-a generat. Criza prețurilor a devenit acută, inflația a crescut până la cifre istorice, iar tarifele gazului natural și a energiei electrice au atins cote inimaginabile. Să mai adăugăm și fenomenele climatice, care atrag atenția asupra măsurilor inițiate la nivel european cu privire la combaterea schimbărilor de mediu.

Un sondaj de opinie realizat în Franța, dar ale cărei concluzii pot fi extinse pentru mulți cetățeni europeni, arată că majoritatea este îngrijorată de creșterea prețurilor și că mai mult de jumătate din respondenți fac față cu greu exploziei inflației. În plus, 40% din cei intervievați în cadrul sondajului de opinie realizat de think tankul „Destin comun” nu sunt siguri că fenomenul inflației se va termina.

Unii retaileri francezi au anunțat așa-numite programe de luptă cu inflația. Carrefour, de exemplu, a luat decizia, la sfârșitul lunii august, să blocheze prețurile a 100 de produse pentru 100 de zile. Desigur, este vorba și despre un program de marketing, dar indiferent de situație, consumatorii sunt principalii beneficiari.

De asemenea, o bună parte din public nu înțelege clar motivul creșterii prețurilor energetice, iar acest lucru îi face pe cetățeni să îmbrățișeze teorii conspiraționiste care spun, de exemplu, că guvernul încurajează creșterea tarifelor pentru a forța trecerea către utilizarea energiei provenită din surse regenerabile.

Efectul crizelor suprapuse

Efectul acestor crize suprapuse este scăderea încrederii în clasa politică și o încordare tot mai pronunțată în rândul populației care nu exclude susținerea unor mișcări de protest.

Tarifele energetice au crescut până la cotații incredibile. De exemplu, la sfârșitul lunii august, pe bursa de la Rotterdam, piața europeană de referință, tariful energiei electrice, pe piața spot, a ajuns în Franța și Germania între 850 și 1.000 de euro pentru un MWh. Cu precizarea că anul trecut prețul era de 85 euro MWh. Iar în contractele cu livrare în luna decembrie 2022, energia s-a tranzacționat la incredibilul tarif de 1.600 de euro pentru un MWh.

În ceea ce privește gazul natural, tariful a ajuns la sfârșitul lunii august la 320 euro Mwh, în timp ce anul trecut prețul era de numai 15 euro. Este o problemă europeană. Piețele sunt volatile, nu răspund la veștile bune, în schimb sunt influențate de cele negative, a spus premierul ceh, țară care deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Iar la o problemă europeană, trebuie găsită o soluție la nivel european.

E prea târziu? E destul de clar?

Explicațiile creșterii tarifelor energetice sunt deja cunoscute. Reducerea livrărilor de gaze din Rusia și incertitudinea care planează în această iarnă, livrările din Norvegia nu cresc încă la nivelul dorit din cauza lucrărilor de mentenanță, iar creșterea prețului gazului natural a dus la creșterea tarifelor energiei electrice, pentru că în foarte multe state europene gazul este materia primă folosită la producerea de electricitate.

De asemenea, în Franța, de exemplu, producția de energie electrică a  scăzut din cauza problemelor pe care compania EDF le-a avut în această vară cu funcționarea reactoarele nucleare, doar 24 din 56 de reactoare reușind să producă energie electrică.

În aceste condiții, studiile care arată că zona euro va intra anul acesta în recesiune sunt tot mai multe. Prognozele se bazează pe efectele pe care creșterile prețurilor gazului natural și energiei electrice le vor avea asupra industriei europene.

Totodată, politicienii europeni și reprezentanții băncilor centrale sunt tot mai tranșanți în discursul public. Președintele francez vorbește despre „sfârșitul erei abundenței și a lipsei de griji”. Jerome Powell, președintele Rezervei Federale americane a afirmat că „lupta cu inflația va fi lungă și dureroasă, dar că rămâne prioritatea numărul unu a băncilor centrale”. Responsabilii politici și bancherii centrali vorbesc tot mai deschis despre dificultățile pe care le traversează economia globală. E prea târziu? E destul de clar? Cu siguranță, este absolut necesar.

 
Rubrica Economia Reală din 5 septembrie 2022