Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Euro scade sub 0,99 dolari. O premieră în ultimii 20 de ani

euro_dolar.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Moneda unică europeană a scăzut până la un minim de 0,9888 dolari în tranzacțiile de pe piețele asiatice, fiind pentru prima dată când moneda unică a coborât sub pragul de 0,99 dolari din 2002 încoace, transmite Financial Times citat de hotnews.ro.

Scăderea sub acest prag a venit după ce Rusia a suspendat pe termen nelimitat fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, intensificând riscurile de recesiune în blocul comunitar.

Gazprom, deținută de stat, a anunțat că suspendarea s-ar datora unei defecțiuni tehnice. Dar anunțul a venit la doar câteva ore după ce țările G7 au anunțat intențiile de a continua plafonarea prețului petrolului importat din Rusia, în încercarea de a reduce veniturile Moscovei care ar putea fi folosite pentru a finanța invazia Ucrainei, comentează Financial Times.

Analiştii spun că utilizarea gazului ca armă politică ar putea complica substanţial planurile Băncii Centrale Europene de normalizare a politicii monetare.

„Sarcina BCE este foarte complicată de incertitudinea privind aprovizionarea cu gaze rusești”, a declarat Brian Martin, șeful departamentului de cercetare economică G3 la ANZ, adăugând că o creștere de 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii de referință a BCE a fost deja stabilită în această săptămână.

„Decizia Moscovei de a nu reporni fluxurile de gaze prin conducta Nord Stream ridică riscurile de creștere în scădere, sporind în același timp perspectivele de inflație.”