Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prof. Ionuț Purica, despre OUG pe energie: Aduce aminte de proverbul "Iadul este pavat cu bune intenții"

cum_reduce_consum_energie_romania.jpg

Europenii caută soluții pentru a reduce consumul de energie electrică
Europenii caută soluții pentru a reduce consumul de energie electrică
Sursa imaginii: 
pixabay.com

"Ordonanța pe energie aduce aminte de proverbul <Iadul este pavat cu bune intenții>", spune la RFI, Ionuț Purica,  expert în energie. Potrivit acestuia, actul normativ are niște prevederi bune, dar modul în care vor fi aplicate nu e potrivit.  De exemplu, ideea de a pune niște limite de consum, fără nicio analiză, pentru că așa a spus Comisia Europeană, e inutilă.  "Toată povestea asta se întâmplă pe fondul unui război ecomic cu Federație Rusă. Doamne ferește de un război militar. Ce vrem? Să slăbim economia României, creștem prețurile și ne trezim că închidem firme și aruncăm pe piața muncii șomeri? ", mai spune prof. Ionuț Purica 

Ionuț Purica, expert energie: Ordonanța pe energie are niște idei bune, numai că modul în care aceste idei se intenționează să fie aplicate nu mai e bun deloc. Într-un context mai larg, aduce aminte de proverbul care zice că iadul e pavat cu bune intenții, în sensul că dorința de a face economie, în România, nu vorbesc de comunitatea Europeană, e deja îndeplinită prin faptul că au crescut prețurile. Toată lumea încearcă să își reducă consumurile pe seama prețurilor.  În primul rând, ideea de a pune niște limite de consum mi se pare inutilă. În al doilea rând, după ce ai pus niște limite de consum să spui că la 300 kWh reduci cu 15% și o duci la 255 kWh mi se pare că nu analizează sau nu pornește de la o analiză a situației din România.

De exemplu în Spania prețul energiei electrice e de vreo șase ori mai scăzut decât în România, peste 170 față de 700 la noi. În condițiile astea, de ce mai pui limite de consum? Comisia vine cu un paradox aici care dovedește că nici acolo nu e o viziune integrată. Se caută soluții de moment. Spui că stingi luminile și reduci consumul de energie electrică cu 15%, pe de o parte. Dar pe partea cealaltă spui că vrei mai multe mașini electrice și stații de încărcare a acestora.

Ce faci? Renunți la confortul populației ca să încarci mașinile electrice? Mi se pare că ne găsim într-un moment în care în loc să fie consultați oameni de specialitate, care cunosc ce se întâmplă, care cunosc dinamica acestor lucruri și care ar putea să vină cu niște soluții simple și eficiente, (se iau soluții de moment).

Reporter: ANRE a avertizat Guvernul că ordonanța va avea impact asupra furnizorilor de energie, în sensul că ar putea duce la ieșirea din piață a anumitor furnizori.

Ionuț Purica, expert energie: E absolut normal ca unii furnizori să reziste și alții să nu reziste în piață. Și într-o piață normală apar volatilități de genul ăsta, dar sunt date de competiție. Ori, la noi nu mai există piață. Piața înseamnă echilibru între dorința de profit, care crește prețurile și concurență, care e de natură să scadă prețurile. Ori, la noi unde e concurența? Ați văzut vreo companie să se ducă cu prețurile atât de jos încât să ia clienții de la altele pe seama cantității de energie și nu a prețurilor? Nu.

Rep: Dar care este rolul acestor traderi? Nu era tocmai acesta, de a scădea prețul la energie?

Ionuț Purica, expert energie: Rolul traderilor era de a pune mai multă concurență în piață. În momentul de față am senzația că piața începe să nu mai aibă concurență, iar traderii își vând între ei, de două, trei ori energia, până să ajungă de la producător la consumator. Asta nu face decât să crească prețul în piață.

Rep: Se justifică această taxă de solidaritate, așa cum a fost ea numită?

Ionuț Purica, expert energie:: Într-un fel sau altul da, se justifică. E o idee bună să reduci numărul vânzărilor de energie între traderi și nu către client direct. Dar nu știu dacă printr-o taxă de genul ăsta. Iarăși, cum e gândită aplicarea? La fiecare lună când traderul declara ce profit a făcut? Credeți că traderul ăla va declara corect toată povestea?

Rep: Cine va plăti această compensare?

Ionuț Purica, expert energie: Compensarea mi se pare absolut superfluă. Ce fac? Iau bani din buget din alte surse?

Rep: Exact, ar fi bugetul, ar fi companiile.

Ionuț Purica, expert energie: Ajung într-o situație în care mi se pare foarte ciudat. Orice bursă în momentul în care prețurile o iau razna își suspendă activitatea și așteaptă să se potolească psihoza de creștere a prețurilor în domeniul respectiv. Nu poți să suspenzi livrarea de energie, dar poți să reglementezi prețurile de așa natură încât să treacă perioada asta de prețuri foarte mari și de creștere absolut aiurea a prețurilor și în momentul în care își revine piața și reintroduci concurența, când reconstruiești toată piața, atunci poți să revii la o piață care este adevărată, care funcționează.

Rep: Am văzut că nu s-a impus un plafon la gaze.

Ionuț Purica, expert energie:: Lucrurile astea trebuie analizate. Trebuie chemați oamenii care știu cum funcționează sistemul, care sunt implicați în treaba asta.

Rep: Nu ar fi trebuit întrebați acești oameni înainte de a publica ordonanța, de a o adopta? Nu au fost consultate patronatele, mediul de afaceri?

Ionuț Purica, expert energie: Asta spun și eu. Deja era o ordonanță care mergea până în martie anul viitor inclusiv. Trebuia gândit sistemul, analizat, făcut simulări și văzut ce se întâmplă, astfel încât să poți să dai o ordonanță cu niște măsuri eficiente, simple, ușor de aplicat. Deja se complică și mai tare. Ce o să se întâmple? O să apară tot soiul de situații 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 

 
Porf.Ionuț Purica, expert în energie, intervievat de Mirela Dădăcuș