Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Ziua Națională a Vinului revine în PMAN. 70 de vinării vor participa la cea de-a XXI-a ediție

poza_vin.jpg

Sursa imaginii: 
Etnovin

70 de vinării din R.Moldova vor participa, în acest an, la Ziua Națională a Vinului. Piața Marii Adunări Naționale va deveni un orășel al vinului pe 1-2 octombrie, după o pauză de doi ani, anunță Oficiul Național al Viei și Vinului. 

Sloganul ediției din acest an este ”Vinul meu aduce pace, Ura-n dragoste preface”. Potrivit organizatorilor, acesta este un apel la solidaritate cu întreaga filieră vitivinicolă și efortul depus la dezvoltarea sectorului. ­­­­Ediția a XXI a Zilei Naționale a Vinului ­va avea şi o identitate vizuală deosebită, care este inspirată din tradiţiile milenare în vinificaţie şi ospitalitatea moldovenilor recunoscută la nivel internaţional. 

Tradițional, startul sărbătorii va fi dat în PNAM. De o parte și de alta a bulevardului Ștefan cel Mare vor fi amplasate standurile celor 70 de vinificatori, în funcție de zonele cu Indicație Geografică Protejată pe care le reprezintă. Vor fi organizate degustări ghidate și masterclass-uri, iar vizitatorii vor putea cumpăra vinurile la prețuri promoționale. 


Sursa imaginii: 
ONVV

De asemenea, vor fi decernate Medalii de Recunoştinţă şi premii dedicate reprezentanţilor sectorului vitivinicol. Va avea loc și un program artistic şi cultural, dar și Școala Vinului, care îşi propune să educe consumatorii referitor la consumul responsabil de vin, iniţieri în cultura vinului, precum şi tururi dedicate şi programe speciale la toate vinăriile cu potenţial oenoturistic din ţară.

De 21 de ani, la început de octombrie, în R.Moldova este sărbătorită Ziua Națională a Vinului, iar Chișinăul este asaltat de zeci de mii de turiști. În ultimii doi ani, din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentele din centrul capitalei au fost anulate, iar moldovenii care totuși au ținut să guste licoarea lui Bachus, au mers pe la vinăriile din țară.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre Ziua Națională a Vinului din Republica Moldova