
Economie
Rusia a câștigat 158 de miliarde de euro din exporturile de energie, în ciuda sancțiunilor
Rusia a câștigat 158 de miliarde de euro din exporturile de energie, în ciuda sancțiunilor

Descoperirile centrului de cercetate finlandez arată că explozia prețurilor combustibililor fosili a sporit încasările Rusiei, în ciuda reducerii volumului exporturilor.
„Exporturile de combustibili fosili au contribuit cu aproximativ 43 de miliarde de euro la bugetul federal al Rusiei de la începutul războiului, ajutând la finanțarea crimelor de război din Ucraina”, potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA).
Cifrele includ cele șase luni care au trecut de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.
Câștigurile Rusiei obținute din exporturile de combustibili fosili sunt mai mult decât suficiente pentru a finanța efortul de război, care ar costa Moscova 100 de miliarde de dolari. Costul înlocuirii infrastructurii distruse din Ucraina este estimat că va ajunge la 110 miliarde de euro.
CREA estimează că Uniunea Europeană a fost principalul importator al combustibililor fosili din Rusia, importurile UE reprezentând 85 de miliarde de euro din câștigurile totale.
China este următoare cu 34,9 miliarde de euro, iar Turcia cu 10,7 miliarde de euro.
După ce UE a încetat să mai cumpere cărbune rusesc, interzice încetul cu încetul petrolul rusesc și nu a adoptat nicio limită în privința importurilor de gaze naturale, de care este foarte dependentă.
Moscova a oprit complet aprovizionarea cu gaze în Europa, spunând că va păstra conductele blocate până când sancțiunile UE vor fi ridicate.
China este acum cel mai mare cumpărător de combustibili fosili al Rusiei, înlocuind Germania.
Exporturile de cărbune rusesc au fost reduse
CREA a precizat că interdicția UE asupra importurilor de cărbune rusesc a fost eficientă.
După ce interdicția a intrat în vigoare, exporturile de cărbune rusesc au atins cele mai scăzute niveluri de la începutul războiului.
„Rusia nu a reușit să găsească alți cumpărători pentru a înlocui cererea scăzută a UE”, a precizat CREA.
Cu toate acestea, sectorul petrolier rusesc este unul prosper, volumul exporturilor crescând cu peste 19% de la începutul războiului. Sancțiunile europene asupra exporturilor de petrol rusesc nu vor intra în vigoare înainte de 5 decembrie.
Transportul maritim joacă un rol cheie
Organizația de cercetare din Finlanda a cerut reguli mai stricte și asigurarea respectării acestora în privința exporturile de petrol rusesc, cerând ca UE și Marea Britanie să-și folosească influența în transportul maritim mondial.
„UE trebuie să interzică folosirea navelor și porturilor europene pentru transportarea petrolului rusesc către țările terțe, în timp ce Marea Britanie trebuie să se oprească din a permite industriei de asigurări să participe la acest schimb”, a precizat CREA.
Grupul celor Șapte (G7) a promis că va impune un plafon de preț pentru țițeiul rusesc, o mișcare care ar priva Rusia de o mare parte din câștigurile pe care le obține acum din exporturile de petrol.
Statele Unite susțin de câteva luni de zile impunerea unui plafon de preț, spunând că interdicțiile occidentale asupra produselor energetice rusești contribuie la creșterea prețurilor, ajutând Moscova să-și susțină efortul de război.
Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI