Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Va rămâne România fără energie? Nuțu: Cel mai mare risc e stilul nostru de a da legi arbitrare

ramane_romania_energie_otilia_nutu.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Nu există riscul ca România să rămână fără energie electrică. O spun la unison premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu, după ce Profit.ro a publicat un document al Dispecerului Energetic Național din cadrul Transelectrica.

Organismul amintit recomandă între altele autorităților să-i pregătească pe consumatori pentru eventualitatea în care va fi nevoie de raționalizări ale consumului de energie.

Dispecerul propune de asemenea relaxarea temporară a restricțiilor privind încălzirea cu lemne, pentru reducerea cererii de electricitate și gaze.

Specialista în energie de la Expert Forum Otilia Nuțu spune la RFI cât de mare e riscul ca România să rămână fără energie: ”Cred că cel mai mare risc vine din stilul nostru de a da legi în mod complet arbitrar și ad-hoc, fără o analiză corectă de impact. Adică toate riscurile pe care le văd în acest moment țin exclusiv de OUG privind plafonarea și compensarea și modificările care au avut loc acum o săptămână, în timp ce în Europa cred că nu se pune problema în mod serios să rămânem fără gaz și fără curent electric. Deci la noi există niște riscuri suplimentare legate de faptul că s-ar putea întâmpla să se reducă producția de energie electrică din cauza OUG care forțează producătorii de gaz care produc și energie electrică să își reducă producția de energie electrică și să vândă gazul în piață, mai curând, pentru simplul motiv că este mai profitabil așa”.

”Condiții obiective nu cred că există să rămânem fără gaz și fără energie electrică, însă toate aceste distorsiuni practic influențează foarte mult jucătorii din piață să ia niște decizii care ar putea într-adevăr să pună în pericol producția de energie electrică și de gaze la noi”, conchide experta.

 
Otilia Nuțu, întrebată dacă există riscul ca România să rămână fără energie