Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE de acord cu plafonarea prețului la gaz și taxarea centralelor nucleare

p021791001002-918555.jpg

UE az
Măsurile ar putea fi adoptate fără acordul Parlamentului European
Sursa imaginii: 
European Union

Pe fundalul crizei energetice, miniștrii UE ai energiei au aprobat vineri 9 septembrie plafonarea prețului pentru gazul rusesc și taxarea furnizorilor de energie mai ieftină. 

In ciuda multiplelor reticențe, miniștrii au acceptat în cele din urmă plafonarea prețului gazului rusesc pentru a reduce astfel intrările de bani ale Rusiei. 

Si în pofida pericolului ca livrările din Rusia să fie oprite în cazul plafonării prețului, UE este gata să întoarcă spatele aproape complet Moscovei. 

La începutul războiului din Ucraina, 40% din cantitatea de gaz necesară statelor UE provenea din Rusia, acum acest procent a scăzut la 9%. Norvegia furnizează mai mult gaz Europei decât Rusia, după cum afirmă Comisia Europeană. 

Miniștrii au aprobat și reducerea obligatorie a consumului de electricitate provenită din gaz ca și plafonarea prețului la electricitate. 

In fine, Comisia Europeană va trebui acum să facă o propunere bazată pe ideea franco-germană de taxare a producătorilor de energie care nu folosesc gaz. Este vorba despre centralele nucleare și furnizorii de energie alternativă. 

Aceștia au avut beneficii excepționale în ultima vreme, iar ideea ar fi ca aceste beneficii să fie redistribuite către consumatorii cei mai vulnerabili. 

De notat că statele membre și Comisia Europeană ar putea să conturneze aici Parlamentul European și să adopte aceste masuri în următoarele zile fără votul deputaților europeni.