Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Air Moldova a sistat vânzarea biletelor spre Moscova. Spînu: ”Decizia de a relua zborurile în Rusia, iresponsabilă”

air_moldova.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Air Moldova

După ce vineri a anunțat că zborurile spre Moscova vor fi reluate, Compania Air Moldova a sistat deja vânzarea biletelor și își rezervă dreptul să acționeze în judecată autoritățile moldovene. Vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, susține că ”zborurile spre Moscova sunt riscante, iar anunțul companiei aeriene privind reluarea zborurilor este unul iresponsabil, făcut de compania privată a lui Ilan Șor”. Autoritatea Aeronautică Civilă a interzis operarea zborurilor în Federația Rusă. 

Potrivit vice-prim-ministrului R.Moldova, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, compania privată Air Moldova ar aparține fugarului Ilan Șor și a îndemnat cetățenii să nu se lase amăgiți pentru că nimic nu este clar ce va urma. ”Să vedem cine a făcut anunț. Air Moldova, o companie privată, știm cum a fost preluată. Această companie este controlată de Șor și a făcut un anunț iresponsabil, pentru că în primul rând, trebuie să avem grijă de securitatea pasagerilor. Credem că astfel de zboruri sunt riscante și rog cetățenii să nu se lase cumva mințiți de acest anunț, pentru că încă nu este nimic clar”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii ”Bună Seara” de la postul public de televiziune.

Vicepremierul a precizat ulterior că ”Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, în scopul asigurării siguranței și securității aeronautice, având în vedere SSC/AIR-01/05-2022/RUS (Signifiant Safety Concern) emisă de Organizația Aviației Civile Internaționale, precum și decizia de suspendarea de către Agenția Europeană pentru Siguranța Zborurilor a tuturor certificatelor și aprobărilor emise agenților aeronautici ai Federației Ruse, a emis directiva prin care se interzice efectuarea operațiunilor aeriene în spațiul aerian al Federației Ruse de către operatorii aerieni naționali”.

Duminică, reprezentații companiei Air Moldova au declarat că sistează vânzarea biletelor spre și dinspre Moscova și își rezervă dreptul de la apela în instanță.”Compania aeriană Air Moldova nu va putea opera zborurile spre și din Moscova începând cu 1 octombrie. Vânzările biletelor au fost sistate. Pasagerii care au procurat bilete pentru zborurile din 1 octombrie 2022 sunt rugați să expedieze un email la adresa [email protected] pentru rambursare. În continuare, Compania Air Moldova va comunica cu Autoritatea Aeronautică Civilă în vederea soluționării situației privind actele menționate în Directiva emisă. În cazul nesoluționării acestei probleme cu Autoritatea Aeronautică Civilă, ne rezervăm dreptul de a apela în instanță”, se arată într-un mesaj al Companiei Air Moldova.

Pe 9 septembrie, Air Moldova a anunțat că va relua operarea zborurilor spre Moscova, după sistarea acestora în februarie, o dată cu începerea războiului în Ucraina. Reprezentanții companiei declarau că ”decizia vine ca urmare a nenumăratelor solicitări din partea cetățenilor moldoveni care se află în Federația Rusă și vor să revină acasă. Totodată, pasagerii care și-au cumpărat bilete în timpul pandemiei, dar și după sistarea zborurilor din luna februarie, vor să le utilizeze”. ”Aceste circumstanțe au creat dificultăți cu care se confruntă zilnic sute de pasageri: necesitatea procurării repetate a biletelor la prețuri majorate, timpul petrecut în deplasarea pe cale terestră, incomoditățile zborurilor cu escală, în special pentru cazurile de urgență medicală”, susține Compania Air Moldova.

Amintim că, spațiul aerian al R.Moldova a fost închis pe 24 februarie, când Rusia a început atacurile asupra Ucrainei. Toate cursele au fost redirecționate pe Aeroportul din Iași. Ulterior, doar o porțiune a spațiului aerian național al R.Moldova s-a redeschis pentru aeronavele civile și de stat, iar operatorii aerieni ce au operat zboruri regulate pe Aeroportul Internațional Chișinău, și-au început atunci activitatea. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre sistarea vânzării biletelor spre Moscova pentru zborurile ce urmau să fie operate de Compania Air Moldova