Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Natalia Gavrilița, într-o vizită la București. Premierul participă la forumul ”Moldova-România: Capital Bridges”

gavrilita.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Premierul R.Moldova, Natalia Gavrilița, se află la București unde participă la ”Moldova – Romania: Capital Bridges” – primul forum la nivel înalt dedicat promovării piețelor de capital de pe cele două maluri ale Prutului. 

Natalia Gavrilița ține un discurs la ceremonia de deschidere, după care va participa la discuții cu toți cei prezenți la eveniment. Agenda forumului cuprinde subiecte de actualitate cum ar fi ”contextul internațional, implementarea de politici favorabile pentru dezvoltarea climatului investițional și de afaceri și întărirea legăturilor între piețele de capital din cele două țări, mai ales în contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la Uniunea Europeană”.

La forum și-au anunțat participarea reprezentanți guvernamentali înalți din ambele țări, reprezentanți ai BERD - Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ai IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, precum și ai Băncii Europene de Investiții.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este principalul investitor instituțional din Republica Moldova, care a investit peste 1,54 miliarde de euro prin intermediul a 151 de proiecte.

Evenimentul este organizat de MAIB în asociere cu Bursa de Valori București, WOOD&Co, Raiffeisen Bank Internațional, cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, AmCham România, Romanian Business Leaders și EBA Moldova.

În cadrul vizitei de o zi pe care o întreprinde la București, Natalia Gavrilița va avea întrevederi și cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, dar și cu reprezentanții companiilor membre ale Camerei de Comerț Americane (AmCham) din România.

Precizăm că, România este primul partener comercial al Republicii Moldova și al doilea investitor de pe piața moldovenească, la sfârșitul anului 2021 schimburile comerciale înregistrând o valoare record de 2,4 miliarde dolari  - export românesc de 1,5 miliarde dolari.

În Republica Moldova, unde sunt prezente deja peste 1500 de companii românești, România ocupă locul 2 după valoarea capitalului de cca. 280 milioane dolari, sectorul bancar domină, cu o valoare de 78 milioane dolari.

În România sunt înregistrate peste 6.640 de societăți mixte cu participare de capital moldovenesc, cu un capital total investit de 62,6 milioane dolari, ocupând locul 34 în topul investitorilor străini. Doar anul trecut s-au înființat 60 astfel de societăți, cu un capital de aproximativ 1 milion de dolari. Purcari Wineries este prima afacere din Republica Moldova listată la BVB pe 15 februarie 2018. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre participarea premierului moldovean la forumul ”Moldova – Romania: Capital Bridges”