Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum am uitat de 700 milioane de euro? Licitația 5G pe ultima sută de metri

5g.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Aproape în anonimat, autoritatea națională din domeniul comunicațiilor a ajuns în faza finală cu documentația necesară licitației 5G. Pe undeva, este firesc ca evenimentele și crizele care au venit peste lume și peste Europa să „ecraneze” o mult-așteptată licitație pentru atribuirea licențelor radio pentru construcția rețelei de comunicații 5G.

De altfel, dosarul 5G este deja destul de vechi, respectiv de aproape patru ani, timp în care licitația a trecut prin mai multe faze. În această perioadă, licitația 5G a fost privită, în primul rând, ca o bună sursă de venituri bugetare. Valoarea licențelor era prognozată la aproximativ 600-700 milioane de euro. În unii ani, valoarea estimată a licitației 5G era luată în calcul în contul veniturilor bugetare.

Niciodată încasați banii, dar totdeauna avuți în vedere pentru scăderea deficitului bugetar.

Pe de altă parte, în anii 2018 și 2019 declarațiile oficiale arătau că licitația va fi lansată foarte curând, că documentele sunt finalizate. A venit anul 2020, anul pandemiei, și prioritățile de guvernare și de dezbatere au devenit altele. Ba chiar, anecdotic vorbind, tehnologia 5G era găsită vinovată pentru apariția coronavirusului.

Anul trecut, licitația pentru 5G a fost blocată din cauza subiectului privind utilizarea tehnologiei chinezești. În cele din urmă, România a îmbrățișat punctul de vedere al Statelor Unite ale Americii, prin legislație, și licitația pentru licențele 5G și-a urmat cursul.

Acum, dosarul 5G revine în actualitate. Conform publicației „Ziarul Financiar”, documentația este pe ultima sută de metri și ar trebui ca astăzi ANCOM, autoritatea de reglementare din domeniul comunicațiilor să aprobe documentele privind procedura de selecție.

Totodată, paradoxal, suma obținută din licitație nu mai impresionează prea mult. Este de înțeles, dacă ne gândim că 700 milioane de euro, aproximativ 3,5 miliarde lei mai înseamnă doar 4% din deficitul bugetar al anului trecut, în timp ce aceeași sumă reprezenta de trei ori mai mult, adică 12% din deficitul înregistrat în anul 2018.

De aceea, miza banilor obținuți din licitația pentru licențele 5G este mai puțin importantă, mai ales că guvernul a ajuns să se împrumute de pe piață aproape în fiecare lună cu echivalentul sumei care va fi obținută ca urmare a licitației.

Problema industriei de telecomunicații este acum alta decât licențele 5G.

Mult mai presantă pentru companiile telecom este tema energiei. Firmele din această industrie au cerut guvernului să modifice prevederea legală prin care companiile nu mai beneficiază de plafonarea și compensarea prețului energiei electrice.

Facturile vor sări în aer, iar costurile mai mari nu doar că se vor reflecta, chiar și parțial, în facturile clienților, dar, creșterea costurilor reduce și capitalul necesar pentru investiții. Din acest punct de vedere, momentul lansării licitației (dacă va fi respectat) este cât se poate de inoportun.

Companiile ar putea fi tentate să mai amâne investițiile, iar după cum se știe tehnologia 5G are nevoie de investiții serioase pe care experții le estimează la aproximativ două miliarde de euro în următorii trei-patru ani.

Și totuși, România are nevoie nu doar de banii din licitație, ci și investiții în tehnologia telecom. Să ne aducem aminte că industria telecom este una din puținele ramuri din economia autohtonă care a avut o dezvoltare sincronă cu cea din Europa Occidentală.

Dacă în multe domenii România suferă de o întârziere a introducerii celor mai noi tehnologii, în ceea ce privește sectorul telecomunicațiilor acesta a avut încă de la apariția sa pe piața românească un nivel tehnologic similar cu cel occidental.

În concluzie, licitația 5G este importantă pentru economia și societatea românească. De aceea, va fi interesant de văzut nu doar prețul, ci dacă licitația va fi dusă la bun sfârșit în următoarea perioadă și dacă în felul acesta economia românească își va păstra nivelul tehnologic de vârf.

 
Rubrica Economia Reală din 14 septembrie 2022