Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum arată planul CE privind energia? Valentin Ionescu: Reducerea consumului industrial e problematică

cum_arata_plan_energie_valentin_ionescu_reducere_consum.jpg

CE vrea o reducere a consumului de energie în UE
CE vrea o reducere a consumului de energie în UE
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Plafonarea prețului gazelor importate din Rusia ar fi fost o măsură binevenită, spune la RFI consultantul economic Valentin Ionescu. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a abandonat pentru moment ideea, care nu a fost acceptată de statele membre.

Ursula von der Leyen a propus miercuri în Parlamentul European plafonarea veniturilor companiilor care produc energie la un cost redus.

De asemenea, marile companii petroliere vor plăti contribuții de solidaritate.

Șefa Comisiei Europene anunță și investiții masive în producția de hidrogen verde, ca alternativă la gaze și carburanți.

Ursula von der Leyen mai precizează că reducerea consumului de energie va face ca stocurile să dureze mai mult și prețurile să scadă.

Valentin Ionescu spune că reducerea consumului de energie cu 5% la orele de vârf în România e mai fezabilă în consumul casnic și mai greu de realizat în cel industrial: ”Orele de vârf în România în consumul casnic ar fi între orele 18 și 20-21. Ca să descurajezi consumul în acest interval de timp, mă refer la consumul casnic și nu la cel industrial, atunci ar însemna să existe o altă tarifare pe acest interval de timp. Nu știu însă în acest moment dacă UE sau fiecare țară membră va avea o reglementare specială în acest sens (...). În consumul industrial este problematic, pentru că pentru a face o economie în consumul industrial, asta înseamnă o reducere de producție, ceea ce este în detrimentul producătorului sau schimbarea unor tehnologii de producție, pentru a crește productivitatea și pe această cale să se producă o reducere de consum energetic. Numai că asta presupune o cheltuială pe care nimeni nu o poate face în două-trei luni”.

Ascultați interviul integral.

 
Valentin Ionescu, despre propunerile CE privind energia