Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum economisesc francezii energie și gaze. Un plan de 16 miliarde euro

borne_franta.jpg

Premierul francez Elisabeth Borne la finalul conferinței de presă despre situația energetică din Franța și Europa, Paris, 14 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Bertrand Guay, AFP via France24

Ieri, tema energiei a fost foarte prezentă la nivel european. Ziua a început cu discursul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen în fața Parlamentului European privind starea Uniunii. Apoi, în Franța, premierul, ministrul economiei și șefii rețelelor de transport de gaze naturale și energie electrică au susținut o conferință de presă.

Totodată, mai mulți reprezentanți ai sectorului energetic, printre care și președintele-director general al celei mai mari companii de electricitate au fost audiați în Parlamentul francez. De asemenea, cu câteva zile înainte ministrul pentru tranziție energetică și șefi ai companiilor din energie au prezentat public situația din această iarnă și o strategie pentru energie și climă.

Sunt relevante aceste declarații publice pentru a înțelege că la nivel european toate instituțiile, inclusiv cele legislative, dar și companiile, sunt implicate în găsirea unor soluții pentru iarna viitoare. În România, există doar declarații politice, măsurile concrete și programele de viitor lipsesc. Cu excepția unei analize care a fost dezvăluită de presă, realizată de Transelectrica, firma care gestionează sistemul energetic național.

Ieri, reprezentanții companiei franceze de transport în domeniul gazelor naturale, care are ca omolog în România compania de stat Transgaz, au prezentat scenariile aprovizionării pentru iarna viitoare. Astfel, analiza ia în calcul două scenarii. Primul este cel al unei ierni blânde.

În această situație, sistemul de gaze naturale va fi echilibrat, în sensul că intrările și ieșirile vor fi egale. Adică, nivelul consumului va fi egal cu cel al aprovizionării cu gaze naturale. Cu amendamentul că în zilele cu consum crescut ar trebui mobilizate toate sursele, respectiv gazul din depozitele de înmagazinare și importurile de gaz lichefiat. În felul acesta se va putea satisface nivelul consumului intern, inclusiv producția de energie electrică, precum și exporturile.

În cazul unei ierni reci, deficitul de gaze în Franța va ajunge la 5% din consumul din timpul iernii. Este un deficit care poate fi însă echilibrat prin măsurile de economisire și prin utilizarea gazelor din depozite, acestea fiind pline la această oră în proporție de 94% și vor ajunge la 100%.

Sobrietate energetică

Care sunt măsurile de reducere a consumului, așa cum sunt văzute de operatorul francez de transport?

Consumatorii pot implementa așa-zisele măsuri de sobrietate energetică, adică de reducere a consumului. De exemplu, un grad mai puțin în locuință înseamnă o reducere a consumului cu aproximativ 7%.

Apoi, compania va contribui la derularea unui program de conștientizare, informare și atenționare care să permită gospodăriilor, autorităților locale și firmelor să își reducă nivelul consumului la momentul potrivit. De asemenea, companiile vor putea să apeleze la o reducere voluntară a consumului sau, în situații extreme, se poate ajunge chiar la o oprire temporară a furnizării pentru marii consumatori.

În fine, ieri premierul francez a anunțat un plan de măsuri împotriva crizei energetice. Este vorba despre prelungirea așa-numitului „scut” tarifar, în vigoare până la sfârșitul anului. Prevederile acestui program sunt: creșterea tarifelor la energie pentru persoane fizice poate fi de cel mult 4%, iar tarifele la gaze au fost „înghețate” la nivelul lui octombrie 2021.

Anul viitor, creșterile de tarife la gaze și energie vor fi limitate la 15%. Cert este că „scutul” va costa 16 miliarde euro, 11 miliarde pentru gaz și cinci miliarde pentru electricitate.

De asemenea, până la sfârșitul anului, 12 milioane de gospodării, adică patru din 10, vor beneficia de un cec cu o valoare între 100 și 200 de euro, în funcție de venit. Acestea sunt beneficiile programului. În schimb, însă, guvernul francez păstrează obiectivul de reducere a consumului cu 10%, dar, evident, nu se așteaptă ca măsurile de scădere să fie aplicate de cei care se află în sărăcie energetică.

În concluzie, statele europene se pregătesc pentru iarnă. Ceea ce ar fi recomandat să facă și România.

 
Rubrica Economia Reală din 15 septembrie 2022