Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cercetare: Multinaționalele occidentale continuă să „hrănească” mașinăria de război a lui Putin

ap22259668154098.jpg

Peste 1.100 de companii internaționale continuă să fie prezente în Rusia
Sursa imaginii: 
AP/Sputnik/Sergei Bobylev

Mare parte din companiile gigant multinaționale străine activeză încă în Rusia, generând venituri importante pentru regimul lui Vladimir Putin. Este concluzia unei cercetări efectuate de grupul activist B4Ukraine, o coaliție de organizații ucrainene și internaționale ale societății civile. Astfel, peste 1100 de mari companii din afara Rusiei încă își defășoară afacerile în acest stat, marile firme care au părăsit Rusia fiind mai degrabă excepția decât regula.

La aproape 7 luni de la invadarea Ucrainei de către forțele Federației Ruse, doar circa 110 companii au ieșit complet de pe piața rusă, în timp ce alte peste 1.100 de companii internaționale continuă să fie prezente în federație, fie continuându-și activitatea la scară mai redusă, fie având operațiunile suspendate temporar, concluzionează cercetarea citată de G4media. Criticii susțin că prezența companiilor străine în Rusia nu face altceva decât să susțină financiar eforturile de război ale lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei și să faciliteze comiterea de masacre în țara atacată.

Cazul McDonald’s, care și-a închis toate restaurantele din Rusia, este mai degrabă o excepție. Până în luna februarie a acestui an, când trupele lui Putin au atacat Ucraina, McDonald’s și-a creat în Rusia un lanț de 847 de magazine, cu o forță de muncă de 62.000 de angajați.

Ca răspuns la atacul nejustificat împotriva Ucrainei și a sancțiunilor adoptate de Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări, McDonald’s a anunțat că își va închide toate locațiile din Rusia și va scoate afacerea la vânzare după 32 de ani de funcționare neîntreruptă.

Analiștii au afirmat atunci că decizia luată de McDonald’s a fost un exemplu rar de atitudine bazată pe principii a unui brand global extrem de profitabil, deși pierderile suferite au fost uriașe, de circa 50 de milioane de dolari pe lună, compania americană continuând să-i plătească pe pe cei 62 de mii de angajați până a fost cumpărată.

Și-au mai închis afacerile și alte companii importante, printre care Carlsberg, Societe Generale, Wella, Shell, Electrolux, PwC, Spar, KPMG, Starbucks, Deloitte, Tchibo la care s-a alăturat, cu o întârziere de 6 luni, gigantul american PepsiCo, producător al băuturilor Pepsi, 7UP şi Mountain Dew. De asemenea, peste 489 de companii sunt în așteptare, având investițiile suspendate, în timp ce mai mult de 1149 continuă să opereze pe piața rusă, inclusiv Auchan, Metro AG, Globus, Leroy Merlin, Kia, Mitsubishi, Liebherr, UniCredit, Continental sau Phillips.

Așadar, deși 1.000 de corporații multinaționale au anunțat în mod voluntar, imediat după declanșarea atacului forțelor lui Putin în Ucraina, că vor părăsi acest stat, în prezent realitatea arată că trei sferturi dintre cele mai profitabile multinaționale străine rămân în Rusia, conform cercetărilor B4Ukraine, preluate de G4media.

 „Publicul are impresia că majoritatea mărcilor internaționale majore au părăsit deja Rusia. În realitate, majoritatea companiilor care reduc și suspendă operațiunile o fac cu voce tare, în timp ce opt din zece companii care desfășoară afaceri la o anumită scară în Rusia au păstrat tăcerea despre asta,” a declarat fondatoarea WeAreUkraine.info, Natalia Popovich.

Companiile din cele mai profitabile industrii par mai puțin înclinate să se retragă din Rusia, mai susține coaliția de organizații civile autoare a studiului. Acesta este cazul multinaționalelor cu cele mai mari câștiguri din sectorul auto (cu venituri totale de 36 miliarde de dolari în Rusia în 2021), alimente și băuturi (15 miliarde de dolari), companiile de tutun (14 miliarde dolari), cele din comerțul cu amănuntul (14 miliarde dolari) și firmele de electronice (13 miliarde de dolari).

Totuși, în industria auto, opt producători de mașini, printre care Toyota, Mercedes-Benz, BMW, Hyundai, Komatsu, Nissan, Mitsubishi și Volvo, și-au oprit livrările către Rusia și și-au oprit producția.

Având în vedere situația, prezența continuă a companiilor multinaționale în Rusia îi permite Moscovei să continue războiul în Ucraina, e de părere Andrii Onopriienko, director adjunct de dezvoltare al cercetării politicilor la Școala de Economie din Kiev. „Rusia are nevoie de aproximativ 1 miliard de dolari pe zi pentru a-și aproviziona forța de invazie cu soldați, echipamente și arme. Prin continuarea operațiunilor în Rusia, companiile internaționale permit efortul de război al Rusiei,” a subliniat expertul.