Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza care vine: mii de companii nu au contract de furnizare a energiei, iar prețul va fi mai mare decât anul trecut

energie_electric_ceata.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ordonanța din septembrie privind reglementarea piețelor de energie a atras comentarii, în special cu privire la prevederile referitoare la consumatorii casnici.

Mult mai complicată va fi, însă, situația companiilor. Sunt două paliere de analiză. Prima întrebare este: dacă toate companiile industriale sau din alte domenii vor avea energie electrică și gaze naturale? Din acest punct de vedere, încep să apară situații alarmante. Concret, tot mai multe companii nu au furnizor de energie electrică sau gaze naturale. Numărul firmelor aflate în această situație nu este, în acest moment, cunoscut.

Ar fi utilă o analiză pe această temă realizată de instituțiile publice. În lipsa unei astfel de inițiative, nu putem decât să ascultăm ce spun reprezentanții oamenilor de afaceri, care vorbesc despre mii de companii care nu au, sau sunt în pericol să rămână fără furnizor.

Firmele nu au nicio vină

Trebuie spus că în multe cazuri firmele nu au nicio vină. Ele sunt victimele degringoladei de pe piața de energie. Astfel, o companie românească, furnizor de energie, a anunțat că nu mai onorează contractele încheiate cu firmele din domeniu. Desigur, pentru unele companii contractele se aflau la final, dar lucrul acesta este mai puțin important. Esențial este că multe firme au rămas fără furnizor de energie electrică.

Teoretic, legislația le oferă companiilor rămase fără energie sau gaze două variante simple și eficiente și anume, fie găsirea unui alt furnizor, fie un contract cu un așa-numit furnizor de ultimă instanță. Funcționarea pieței oferă din motive lesne de înțeles un furnizor de ultimă instanță. Dar, în realitate, lucrurile stau complet diferit de regulile de pe hârtie.

Adică, firmele sunt refuzate de majoritatea furnizorilor care au mai rămas, inclusiv de cel de ultimă instanță. Uneori, refuzul este direct, furnizorii spunând că nu au energie pentru vânzare, alteori, refuzul este mascat sub o birocrație specifică.

Piața ca o junglă

Piața pare acum o junglă. Regulile sunt respectate cu aproximație sau chiar sunt ignorate, managerii companiilor caută soluții, dar ele nu sunt simplu de găsit, pentru că furnizorii nu sunt deloc interesați să preia noi clienți, pe motiv că și așa abia îi pot gestiona pe cei aflați în portofoliul curent.

Drept urmare avem câteva mii de companii care riscă să își întrerupă activitatea în lipsa unui contract de furnizare a energiei electrice sau gaze naturale. Nu mai trebuie precizat că o astfel de situația ar fi dezastruoasă pentru economia românească, ar însemna locuri de muncă dispărute și o reducere a activității economice, în general.

Trebuie spus că furnizorii nu sunt vinovați sută la sută. Ei se află între prețurile pieței și plafonarea impusă de ordonanță. Dar, acest lucru contează prea puțin pentru o companie care are nevoie de energie pentru a-și continua activitatea. De aceea, timiditatea cu care acționează statul este de neînțeles. El a creat problema, el, statul, trebuie să găsească o soluție, mai ales în ceea ce privește furnizorul de ultimă instanță.

O a doua temă complicată este chiar prețul. Companiile care vor avea energie vor plăti mult mai mult pentru ea, pentru că ordonanța plafonează prețul doar pentru IMM-uri, respectiv pentru 85% din nivelul consumului de anul trecut.

Restul companiilor vor plăti un tarif negociat previzibil mai mare decât anul trecut când exista un prag de plafonare. Efectele asupra prețurilor și implicit asupra inflației sunt previzibile. De asemenea, companiile vor pierde competitivitate și vor trebui să își transfere o parte din costuri către consumator, iar o altă parte vor fi internalizate.

Ceea ce arată că va urma o iarnă dificilă pentru companiile românești și pentru angajații lor.

 
Rubrica Economia Reală din 27 septembrie 2022