Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fermierii cer despăgubiri pentru culturile afectate de secetă: Ministrul Daea ne-a spus că nu există bani la buget

daea.jpg

Principalele culturi de toamnă afectate de secetă sunt cerealele
Sursa imaginii: 
Facebook/Petre Daea

Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns la aproape 700.000 de hectare (683.527 de hectare), în 38 de judeţe. Datele vin de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Principalele culturi de toamnă afectate sunt cerealele.

Culturile de toamnă afectate sunt: grâu şi triticale - 189.267 hectare, orz, orzoaică, ovăz, secară - 29.761 hectare, rapiţă - 26.766 hectare. De asemenea, sunt afectate următoarele culturi de primăvară: porumb - 253.074 hectare, floarea soarelui - 128.601 hectare, soia - 19.241 hectare, plante furajere - 18.864 hectare.

Cele 38 de judeţe - inclusiv Capitala - care au raportat pagube din cauza secetei sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, zona municipiului Bucureşti, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj,Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

„Cea mai gravă situație este în cazul culturilor de porumb”, afirmă la RFI vicepreședinte LAPAR, Nina Gheorghiță, iar cei mai afectați sunt fermierii care au avut de suferit și în 2020 din cauza secetei. „Măcar pentru aceștia Ministerul Agriculturii trebuie să găsească bani”, spune reprezentanta fermierilor.

„Și cultura de soia este foarte afectată. În zona de sud-est sunt cele mai multe zone afectate. Seceta s-a manifestat în acest an și în zone mai puțin vizate de lipsa apei: vest, sud-vest și nord-vest. Vă puteți imagina că fermierilor care au trecut și prin seceta din 2020 le este foarte greu. Dacă în 2020, costul de înființare a unui hectar era 3500 de lei, acum este dublu. Din păcate noi nu avem un instrument de management al riscului la nivel de țară. Companiile de asigurări sunt reticente la a asigura suprafețe mari”, afirmă vicepreședintele LAPAR.

„Ministrul Petre Daea ne-a spus că în buget nu există acum nicio sumă pentru despăgubirea fermierilor. Doar la rectificarea bugetară putem spera la ceva”, conchide Nina Gheorghiță.

Ascultă:

 
Vicepreședintele LAPAR, Nina Gheorghiță, despre efectele secetei