Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opt lei kg de roșii la poarta serei? Spre asta ne îndreptăm, spun agricultorii din Iași

rosii.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Esti din Tirgu Frumos

Majorarea prețurilor la utilități și la fertilizatori ne vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru legume proaspete. Masa de fiecare zi va fi tot mai scumpă. Legumicultorii din comunitatea lipovenilor din Târgu Frumos sunt vestiți nu numai în Iași. Dar spun că o subvenție înghețată nu-i ajută cu nimic. Aceeași opinie o au și proprietarii de ferme zootehnice, care mai au o problemă: din cauza secetei nu găsesc furaje pentru animale. Cît privește cultivatorii de grâu și porumb mulți renunță la fertilizatori și tratamente pentru plante, pentru a nu crește costurile producției la hectar.

„Efortul tău, aproape că nici nu îl mai iei în calcul"

Produsele legumicultorilor din comunitatea lipovenilor din Târgu Frumos sunt căutate la piață, iar zecile de hectare de sere erau și sunt punct de atracție turistică. Cu cât rămâne un legumicultor după ce vinde un kilogram de roșii? Și cum sunt afectați de creșterea prețurilor la energie și combustibili?

Directorul executiv al Asociației Producătorilor de Legume din bazinul Târgu Frumos, Feodorov Eusehnie a explicat: „ Este sub 10 %! Pentru că atunci când vinzi la piață ai un buzunar plin de bani. Dar plecând din piață, când strângi înapoi ambalajul și când pleci spre casă începi să dai benzină, motorină. Dacă mai ai oameni, dacă mai ai.. cum să spun, input-urile pe care le folosești zi de zi, curentul electric, toate celelalte.... vezi că rămâi cu foarte puțin.

Legumicultura totdeauna este o loterie pentru că poți să câștigi și dintr-o dată îți dă o boală sau altceva care strică tot. Iar ca să refaci un ciclu de producție din nou costă foarte mult. La ora actuală și semințele și tot.. tot.. tot costă mai mult. Efortul tău, aproape că nici nu îl mai iei în calcul".

Feodorov Eusehnie prognozează că, în curînd, la poarta serei kilogramul de roșii ar putea depăși opt lei: „Ne vor afecta toate scumpirile, pentru că la ora actuală, prin modernizările care s-au făcut, depindem de tot ceea ce înseamnă energie. Adică și motorină și benzină și curent electric, toate. Avem utilaje care consumă așa ceva.

Manual este mai puțin. Ne va influența și pe noi, va influența și populația. Și vom încerca să reglăm din mers între cerere și ofertă. Oricum prețurile vor fi mai mari ca acum. Dacă roșia acum este doi lei, trei sau patru lei, poate să meargă și spre opt lei. Depinde cum vor fi prețurile la produsele energetice"

Cât privește subvențiile pentru agricultori, Feodorov Eusehnie spune simplu:" S-au diminuat subvențiile și merg foarte greu acum. Mă feresc să fac politică. Dar și de la Comunitatea Europeană și la noi foarte repede se aprobă bani pentru bombe, puști și altceva. Când este vorba de modernizare, întreținere sau menținere pe un anumit trend a ceea ce înseamnă hrană pentru populație, mai greu se iau deciziile".

 

„Subvențiile au rămas aceleași, dar prețurile s-au dublat"

Milica Omușoru este antreprenor cu afacerea în comuna Rediu, județul Iași. O fermă cu peste 500 de oi, vaci și cultivă și câteva zeci de hectare de teren agricol:

„Majorările acestea ne afectează, mai ales în contextul în care suntem afectați și de secetă. Nu știu cum vom ieși în primăvară ! Anul trecut porumbul era circa un leu și anul ăsta deja s-a dublat Este aproape 2 lei și nici nu este. Asta e problema. Subvențiile au rămas aceleași chiar dacă prețurile s-au dublat.

Iașul în general, este foarte afectat de secetă. Noi, din aproape 15 de hectare de porumb semănat, nu adunăm nimic, deci suntem zero. Anul trecut plăteam undeva la curent 600- 700 de lei pe lună, prețul este dublu sau chiar mai mult. Noi consumăm mult mai mult decât plafonul ăla de la guvern de 200 și ceva de kw . Noi având și ferma vă dați seama că nu ne încadrăm în plafonul guvernului.

Vindem și au crescut ceva prețurile, dar nu în raport cu cât s-a scumpit. Nu ne acoperim cheltuielile. Singura rază de lumină sunt subvențiile. Sunt mici, nu s-au mai mărit absolut deloc cu nici măcar un euro pe hectar în condițiile în care cheltuielile s-au dublat. Afacerea merge în pierdere. Putem suporta aceste pierderi până în primăvară, când sperăm la un nou ciclu".

Președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice, Emil Teofil Bălteanu, spune că, speriați de prețuri, mulți agricultori renunță la fertilizatori: ”Avem o reticență a fermierilor, în a achiziționa cele necesare. Mă refer la fertilizant și tratamente. Tratamente atât pentru culturile de toamnă care deja au răsărit și care au nevoie de eventual tratament.

Iar pentru campania de primăvară, în primul rând, fertilizanții și sămânța, respectiv hibrizii, pe care îi vom cultiva, îi vom semăna. Încă există așteptări din partea fermierilor pentru o scădere a prețurilor la fertilizanți pentru că în acest moment avem unele categorii de fertilizanți care au prețuri duble.

Ceea ce înseamnă că la înființarea culturilor vom asista la o creștere a costurilor până către 7000 - 7.500 lei pe hectar. Și pentru ca această cultură să poată deveni rentabilă, ar trebui ca producțiile obținute pe un hectar să fie peste această sumă sau egală cu ea. Ceea ce este foarte puțin posibil". Președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice speră și el la mărirea subvențiilor.