Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suspiciuni de sabotaj în cazul fisurilor depistate la gazoductele din Baltică

Instalatia care preia gazul rusesc, transportat prin Nord Stream 1, la Lubmin, în Germania, pe 8 martie 2022.

Instalatia care preia gazul rusesc, transportat prin Nord Stream 1, la Lubmin, în Germania, pe 8 martie 2022.
Instalatia care preia gazul rusesc, transportat prin Nord Stream 1, la Lubmin, în Germania, pe 8 martie 2022.
Sursa imaginii: 
REUTERS - HANNIBAL HANSCHKE

Moscova și Occidentul se acuză reciproc de acte de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2. Conductele au suferit avarii și au început să scape gaze în Marea Baltică. Gazoductul Nord Stream 1 nu este operaţional de trei săptămâni din cauze tehnice, pe fondul tensiunilor dintre Germania şi Rusia, iar conducta Nord Stream 2, un proiect criticat de mulţi ani de Statele Unite, nu a fost funcţional deloc, întrucât Germania a suspendat autorizarea, ca o sancțiune la adresa Moscovei.

 

Europenii au anunțat că investighează avariile recente și scurgerile inexplicabile de gaze în mare. Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că scurgerile au fost cauzate de un sabotaj, sugerând că rușii și-au compromis gazoductul pentru a crea o nouă criză. Și declarațiile șefei guvernului danez au mers în aceeași direcție.

„Nicio opțiune nu poate fi exclusă în acest moment”, a reactionat si purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a adăugat că Moscova este „foarte îngrijorata” de situație și că este nevoie de o investigație promptă pentru că „s-a creat o problemă care afectează securitatea energetică a întregului continent”.

Explozii puternice au fost semnalate în jurul acestora. Și de la Kiev a venit o reacție dupa incident. Mihailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, califică exploziile drept „atac terorist”.

 Operatorul gazoductelor a precizat că este „imposibil de estimat” când ar putea fi repornită rețeaua Nord Stream 1, principala conducta prin care Rusia livrează gaz în Europa.

În ultima perioadă, Moscova  s-a folosit constant de gazul pe care il livreaza continentului, pentru a pune presiune și a șantaja Europa, după invadarea Ucrainei și sancțiunile impuse de Occident.