Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tarife mai mari pentru energia termică, electrică și gazele naturale, în R.Moldova

termoelectrica.jpg

Sursa imaginii: 
SA Termoelectrica

Începând cu 1 octombrie, tarifele pentru energia electrică și termică cresc în R.Moldova cu 30-50 la sută. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a R.Moldova (ANRE) a ajustat, în ședința de miercuri, prețurile reglementate la energia electrică produsă în cadrul centralelor electrice de termoficare și tarifele pentru energia termică livrată în cadrul sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică. De sâmbătă, moldovenii vor achita mai mult și pentru gazele naturale. Între timp, autoritățile promit să susțină populația și să ofere compensații în sezonul rece.

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susține că ”factorii obiectivi care determină necesitatea revizuirii tarifelor și prețurilor reglementate sunt majorarea prețului mediu de procurare a gazelor naturale cu circa 50 la sută în raport cu prețurile în vigoare din luna ianuarie. De asemenea, majorarea indicelui prețurilor de consum mediu anual pentru anul 2022 în conformitate cu prognoza indicatorilor macroeconomici, de la aproape 7 la sută la cca 22 la sută, majorarea cuantumului indicelui prețurilor de consum al SUA în anul 2022 de la 3 la 8,30 la sută”.

Astfel, ANRE a aprobat următoarele prețuri reglementate pentru energia electrică produsă în cadrul centralelor electrice de termoficare (fără TVA): prețul reglementat pentru energia electrică produsă de către S.A. „Termoelectrica” în valoare de 454 bani/kWh; prețul reglementat pentru energia electrică produsă de către S.A. „CET-Nord” în valoare de 457 bani/kWh.

Totodată, au fost aprobate tarife noi pentru energia termică livrată în cadrul sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică (fără TVA). ”Tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” în mărime de 2 854 lei/Gcal, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „CET-Nord” în mărime de 3 052 lei/Gcal, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” în mărime de 3 134 lei/Gcal, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către Î.M. „Antermo” în mărime de  3187 lei/Gcal, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către Î.M. a „Rețelelor și Centralelor Termice Comrat” în mărime de  3 342 lei/Gcal”.

Potrivit portalului Mold-street.com, după această majorare cu 35-47% a prețurilor de producere a energiei electrice la Termoelectrica și CET-Nord ne putem aștepta la o ajustare și a tarifelor la curentul electric și pentru consumatorii casnici.

Trebuie spus că, începând cu 1 octombrie, crește și tariful pentru gazele naturale. Astfel, consumatorii casnici vor achita aproape 30 de lei (cca 1,5 euro), cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Noul preț este cu 6 lei și 28 de bani mai mare față de tariful actual. Potrivit deciziei ANRE din 23 septembrie, factorul principal care a generat majorarea tarifelor este prețul de achiziție.

”Toate ajustările de preț din acest an, sfârșitul lunii ianuarie, iunie, august și acum în septembrie, dar și pentru octombrie – toate sunt direct proporționale cu evoluția prețului mediu de import. Practic, motivul principal al ajustărilor este modificarea prețurilor la achiziție. Decizia a fost ghidată de mai multe motive: creșterea prețurilor la burse, doi - este depășirea pragului de 1% din metodologie care permite ajustarea prețurilor. Și trei la mână – a fost necesitatea de a asigura o fiabilitate financiară furnizorului ca să-și poată achita obligațiile financiare ce-i revin din importul acestor gaze naturale, iar ca rezultat să-și poată desfășura obligația de serviciu public”, a declarat Alexei Taran, director ANRE, citat de IPN.

Între timp, expertul economic, Veaceslav Ioniță, a venit cu niște calcule legate de facturile din acest an.”Consumul de gaze naturale depinde de timpul de afară, tipul locuinței, tipul cazanului, preferințele cetățeanului, dar nu în ultimul rând și de calitatea gazului natural. Dar variază de la 1,5 la 2,5 metri cubi de gaze per metru pătrat de locuință lunar. Media lunară este de circa 2 metri cubi de gaz pentru fiecare metru pătrat de locuință. Cu noul tarif, matematica e simplă. 60 lei/lunar pentru fiecare m2 de locuință. Pentru un apartament de 70 metri pătrați va trebuie să plătiți circa 4,2 mii lei lunar (peste 200 euro). Evident, în cazul plafonării tarifelor de către guvern, factura poate fi mult mai mică”, precizează expertul de la Chișinău.

Trebuie spus că, Chișinăul nu are certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz, ceea ce înseamnă că R.Moldova riscă să rămână fără gaze naturale, de la 1 octombrie. Potrivit contractului, prețul de achiziție a gazelor trebuie să fie semnificativ mai mic. Autoritățile statului sunt pregătite să acționeze în orice situație, după scenariile pregătite anterior. Cetățenii vor avea sprijinul Guvernului și în această iarnă, așa cum l-au avut în iarna trecută”, a menționat recent președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

La un an de la învestirea Guvernului Gavrilița, pe 6 august 2022, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declarat că Guvernul urmează să cheltuie peste 5 miliarde de lei (cca 265 mln euro) pentru compensațiile populației. Aproape 90 la sută dintre cetățeni vor primi compensații, dă asigurări oficialul, iată de ce oamenii nu ar trebui să-și facă griji că vor rămâne fără susținere. Marcel Spatari precizează însă că vor rămâne fără compensații cetățenii cu venituri foarte mari, precum și cei care sunt în stare să-și achite facturile. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noile tarife la energia electrică, termică și gazele naturale, aprobate de ANRE Moldova