Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Plafonarea prețului la gaze în UE. Ionuț Purica: Nu cred că ar fi riscuri de aprovizionare

Plafonare pret gaze UE Ionut Purica.jpg

Mai multe state europene cer plafonarea prețului la gaze
Mai multe state europene cer plafonarea prețului la gaze
Sursa imaginii: 
AFP - JOSEP LAGO via rfi.fr

O plafonare a prețului la gaze ar fi o decizie riscantă. Iată ce le transmite Comisia Europeană celor 15 state membre, între care Franța, Italia și Spania, care au cerut acest lucru, în contextul războiului din Ucraina. Germania, Țările de jos și Danemarca sunt printre statele care se opun unei măsuri de acest gen. Miniștrii de resort ai UE se reunesc vineri, pentru a dezbate subiectul.

Comisia Europeană atrage atenția că o plafonare a prețului la gaze ar putea compromite fluxurile transfrontaliere de gaz între țările UE.

Expertul în energie Ionuț Purica spune la RFI că ”este iarăși o chestiune care ține de conceptul sau de justificarea menținerii unor condiții de piață, în momentul în care aceste condiții de fapt acționează împotriva economiilor. Nu cred că sunt niște riscuri de aprovizionare, atâta timp cât se negociază niște prețuri rezonabile cu Norvegia, cu Qatarul, cu nordul Africii și așa mai departe. Spania a făcut-o deja și nu are nici un risc, tocmai că i-a scăzut foarte mult și i-a rămas prețul energiei la un nivel care e benefic pentru economia spaniolă, în general”.

Mai multe state membre ale UE, între care Franța, Italia și Spania, au cerut plafonarea prețului la gaze, în contextul războiului din Ucraina. Germania, Țările de jos și Danemarca sunt printre statele care se opun unei asemenea măsuri.

 
Ionuț Purica, despre o plafonare a prețului la gaze