Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vicepremier moldovean: Gazprom reduce cu 30 la sută livrările de gaze pentru luna octombrie

gaze_naturale_5.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

”Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%”, susține vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. 

”Vineri Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a menționat Andrei Spînu.

În ceea ce privește livrările de energie electrică pentru luna octombrie, vicepremierul precizează că Energocom a semnat mai multe contracte de furnizarea:

- Pentru 67% a fost semnat contract cu MGRES la preţul de 62,5 USD/MWh, pentru luna octombrie.

- Pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh.

- Pentru perioada 1-15 octombrie pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 132 USD/MWh.

Prețul mediu ponderat pentru luna octombrie este de 68,9 USD/MWh. 

Oficialul moldovean dă asigurări că în această perioadă nimeni nu va fi deconectat de la gaz sau electricitate. Totodată, autoritățile îndeamnă populația să economisească, să facă rezerve și să se pregătească de iarnă.

Trebuie spus că, Moldovagaz a transferat Gazpromului partea restantă a avansului pentru luna septembrie curent în sumă de 23,898 milioane dolari. Astfel, cu asistența Guvernului Republicii Moldova, compania și-a îndeplinit integral obligațiile de plată a avansului către principalul furnizor de gaze naturale al țării în valoare totală de 35,898 milioane dolari.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reducerea livrărilor de gaze pentru R.Moldova