Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încă un avertisment pentru iarna viitoare: Europa are deficit de gaze

gaze_lichefiate.jpg

Navă pentru transportul gazelor lichefiate
Sursa imaginii: 
International Energy Agency / www.iea.org

Apropierea iernii îi face pe europeni să înceapă pregătirile pentru sezonul rece. În acest context, Agenția Internațională pentru Energie a realizat un raport privind piața gazului, care începe cu un scurt bilanț al anului. Așteptările sunt ca fluxurile de gaze din Rusia să se oprească total anul acesta sau vor fi mult reduse. Prețul gazului a ajuns la un maxim record în acest trimestru, dar, în același timp, volatilitatea rămâne ridicată.

Prețul ridicat și dificultățile de aprovizionare au dus la o scădere a consumului pe plan global. De exemplu, în statele OECD din Uniunea Europeană consumul a scăzut cu 10%. China, Japonia, India și Coreea de Sud au înregistrat contracții ale consumului, la fel și economiile importante din America de Sud. Singurul bloc economic în care cererea a crescut a fost America de Nord. În total, la nivel global, cererea va scădea anul acesta cu 0,8% și va crește anul viitor cu o rată modestă de 0,4%.

Statele membre au luat deja o serie de măsuri: umplerea depozitelor de gaze, diversificarea surselor de aprovizionare, măsuri coordonate de reducere a consumului. Anul acesta, aprovizionarea cu gaz natural lichefiat (GNL) a devenit esențială, comerțul cu GNL a crescut cu 6%, Europa având cea mai mare creștere a cererii, cu 65%, în timp ce în Asia s-a redus cererea cu 7%.

O altă problemă a aprovizionării cu gaze lichefiate este numărul insuficient de vase de transport specifice. Deficitul de terminale și de nave specializate sunt provocări importante pentru statele europene care doresc să își diversifice sursele de aprovizionare.

Aproape jumătate din gazul natural este consumat în sectoare rezidenţiale şi comerciale pentru încălzirea spaţiilor în această perioadă, cererea fiind strâns legată de variația temperaturii. Ceea ce arată clar motivul pentru care toate scenariile referitoare la această iarnă precizează că nivelul consumului va depinde de cât de frig va fi în următoarele luni.
 

Cum a decurs găsirea de noi surse de aprovionare pentru Europa?

În afară de creșterea livrărilor de gaze lichefiate, statele membre și companiile au reușit să contracteze și cantități ce urmează a fi livrate prin conducte. Este vorba despre grupul italian Eni care a ajuns la o înțelegere cu Algeria pentru creșterea importurilor cu până la nouă miliarde de metri cubi pe an, importurile din Azerbaidjan au crescut cu 50% pe an, putând să ajungă până la 12 miliarde metri cubi.

La sfârșitul lunii septembrie, a fost inaugurată conducta care face legătura între Norvegia, Polonia și Danemarca. În această vară, a devenit funcțională infrastructura de transport dintre Polonia și Lituania. Conducta dintre Polonia și Slovacia va începe să livreze din luna octombrie, la fel și infrastructura de legătură dintre Grecia și Bulgaria care va aduce gaz din Azerbaidjan și gaz lichefiat de la terminalele grecești. De asemenea, se arată în raportul agenției, capacitatea de transport a gazelor între România și Ungaria a crescut cu 50%.

Analiza prognozează că pentru o bună aprovizionare în această iarnă este esențială menținerea unor niveluri adecvate de stocare a gazelor până în primăvară.

Totodată, raportul arată că este nevoie de o reducere a cererii cu 13%, ceea ce ar însemna o scădere a consumului cu 15 miliarde metri cubi. Analiza IEA argumentează că nu există nicio regiune, cu excepția Americii de Nord, care să producă gaze naturale suficiente în raport de cerere. Ceea ce ne demonstrează, încă o dată, că eforturile de diversificare a aprovizionării și cele de economisire au sens.

Pentru că, în România, oricât de mulți ar încerca să spună că nu este nevoie de economisire pentru că există producție autohtonă, adevărul crud este că și România are deficit de gaze și energie electrică. În aceste condiții, importurile sunt obligatorii, iar nivelul importurilor depinde de cantitatea consumată. Orice economie înseamnă un necesar de import mai mic. Acesta este adevărul și nu ideile populiste aruncate doar de dragul de a vorbi.

 
Rubrica Economia Reală din 4 octombrie 2022