Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Republica Moldova, șantajată energetic de Rusia. „România poate suplini nevoia de energie a R. Moldova”

ap22271389163003.jpg

Compania rusă Gazprom ameninţă Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze
Sursa imaginii: 
AP/DPA/Stefan Sauer

Compania rusă Gazprom ameninţă Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze şi inclusiv cu posibila reziliere a contractului dacă plăţile restante nu vor fi efectuate până pe 20 octombrie. Precizările vin în urma criticilor guvernului de la Chişinău legate de reducerea cu 30% a fluxului de gaze rusești, notează agenția EFE preluată de Agerpres. În acest context, „România poate suplini nevoia de energie a Republicii Moldova în cazul în care Rusia oprește livrările de gaze”, explică la RFI expertul pe probleme energetice Otilia Nuțu, de la Expert Forum. Organizația a transmis, de altfel, recent, către autoritățile statului român o scrisoare deschisă în care solicită ”semnarea în mod urgent a un contract de asistenţă energetică” cu statul vecin.

Compania rusă a acuzat societatea Moldovagaz că ''a încălcat cu regularitate condiţiile contractuale referitoare la termenele de plată'' şi, în plus, aceeaşi societate a cerut în mod repetat Gazpromului ''condiţii contractuale mai puţin riguroase în ce priveşte volumele furnizate'', iar compania rusă ''a satisfăcut cu regularitate aceste solicitări''.

"Pe viitor, orice solicitare din partea Republicii Moldova, care implică modificări ale clauzelor contractuale, se va întocmi numai sub forma unor completări corespunzătoare la contract", a mai transmis Gazprom, potrivit unimedia.info, preluată de Agerpres.

Furnizorul rus notează de asemenea că operatorul ucrainean al conductelor prin care este livrat gazul rusesc către Europa ''refuză să ofere Gazprom acest serviciu integral''. ''Din acest motiv, în octombrie 2022 Gazprom are posibilitatea de a furniza Republicii Moldova un volum zilnic de numai 5,7 milioane de metri cubi de gaze'', mai semnalează compania rusă.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat săptămâna trecută faţă de această reducere a livrărilor acuzând Rusia că procedează astfel pentru a nu aplica reducerea tarifară aplicabilă din 1 octombrie.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat luni că România poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi.

Nuțu: România poate suplini nevoia de energie a R. Moldova

Expertul pe probleme energetice Otilia Nuțu, de la Expert Forum, a explicat pentru RFI că „România poate suplini nevoia de energie a Republicii Moldova în cazul în care Rusia oprește livrările de gaze”.

Ascultă:

„Se va pune problema și pentru înlocuirea energiei electrice produse de centrala de la Cuciurgan în Transnistria, în eventualitatea în care Rusia taie gazul pentru R Moldova și pentru Transnistria. Noi avem capacitatea de a înlocui gazul rusesc pentru R Moldova și o parte din energia electrică”, mai afirmă Nuțu.

Întrebată de ce ar ajuta România statul vecin, expertul EFOR explică faptul că „Moldova și Ucraina fac parte din piața comună de energie a Europei. Noi avem o obligație de solidaritate față de alte țări europene, iar aceste țări au o obligație față de noi. Noi avem nevoie de gaze de import. Ce s-ar întâmpla dacă Bulgaria ar spune că ei nu vor să dea niciun metru cub din gazul azer pentru că ei nu au producție proprie?”.