Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministru moldovean, la RFI: ”Ne pregătim de orice scenariu, inclusiv sistarea gazelor”. ”Economisim, facem rezerve de gaze”

spinu_2.jpg

Vicepremierul moldovean, Andrei Spînu
Sursa imaginii: 
Facebook/Andrei Spînu

”Moldovagaz va face tot posibilul să achite complet pentru luna septembrie și avansul pentru luna octombrie astfel încât Gazprom să nu sisteze sau să limiteze livrările de gaze, pe 20 octombrie. Totuși ne pregătim de orice scenariu, inclusiv sistarea gazelor naturale”, declară într-un interviu la RFI Andrei Spînu, ministrul moldovean al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. 

”Este o prevedere conform contractului și Moldovagaz va face tot posibilul să achite complet pentru luna septembrie și avansul pentru luna octombrie, până pe 20. Nu e nimic netradițional. Noi ne pregătim de orice scenariu, unul dintre acestea că Gazprom să sisteze complet gazele naturale și atunci va trebui să cumpăram gaz de pe piețele internaționale și să luăm alte măsuri de economisire”, declară vicepremierul moldovean.

Potrivit lui Andrei Spînu, deși în octombrie au fost reduse livrările de gaze cu 30 la sută, oamenii nu simt acest lucru întrucât Termoelectrica este pe păcură, dar și se economisește. ”În luna septembrie s-a economisit în general în jur 28-30 la sută din consumul normal de gaze. Am lansat și o campanie de comunicare ca cetățenii să economisească și industria astfel ca acest volum de gaze care este contractat să fie suficient pentru luna octombrie”.

”Suplimentar avem și rezerve deja făcute. 53,5 mln de metri cubi, în caz că va fi o urgență vom lua din aceste stocuri. Dacă vorbim despre luna octombrie, chiar dacă era sistat complet gazul, această cantitate ne ajungea pentru toată luna. Dacă va fi sistat din noiembrie, ne va ajunge pe trei săptămâni, iar în decembrie – pe 2 săptămâni vor fi suficiente aceste rezerve, în funcție de temperatura de afară și necesarul de gaz. Dar este o pernă de urgență pe care putem să o folosim oricând”.

Între timp, autoritățile iau măsuri în cazul în care vor fi sistate livrările de gaze.”Guvernul a aprobat o hotărâre cu peste 30 de măsuri care pot fi întreprinse. Evident că școlile, grădinițele și spitalele, instituțiile publice, cele de menire socială sunt consumatori protejați. Noi vom ajunge să punem în aplicare scenariile aprobate, doar dacă se va întâmpla ceva dramatic - vor fi sistate livrările complet și nu vom putea cumpăra nici de pe piețele internaționale. La moment noi nu vedem acest risc. Noi am fost corecți și onești cu cetățenii și societatea și am anunțat din timp care sunt măsurile ca să fim toți pregătiți”.

”Mesajul nostru de bază este că, în primul rând trebuie să facem tot posibilul să ne pregătim cât mai bine. La modul practic asta înseamnă să economisim, să facem mai multe stocuri de gaze, să cumpărăm mai mult combustibil alternativ cum este păcura, cărbunele, lemne. Să ne asigurăm că facem anumite acțiuni individuale care limitează acel consum normal de gaze și energie electrică. Suplimentar lucrăm cu instituțiile publice ca să întreprindă anumite acțiuni de reducere a consumului. Să dotăm școlile și grădinițele cu lemn și cărbune, în cazul în care nu va fi gaz. Ministerele se pregătesc de situații de urgență. Spre exemplu, să avem generatoare pentru spitale. Școala online ar putea fi o soluție, dar la moment nu este evaluată. Dar dacă va fi cazul, se va interveni și aici”.

Chiar dacă a fost criticată și luată în derâdere, platforma www.lemne.md, din prima zi, a fost accesată de aproape un milion de moldoveni și s-a dovedit a fi una extrem de necesară, ne spune Andrei Spînu. ”Noi știam că sunt foarte multe întrebări din partea cetățenilor, primarilor și era bine ca toata informația legată de lemnul disponibil din țară să fie centralizată pe acest site. Această platformă oferă informații despre fiecare localitate, iar fiecare primar poate vedea care este stocul de lemne, la ce întreprindere silvică. Sunt numerele de telefon, pot să sune, să se programeze, să cumpere acel lemn. Sunt indicate și limitele, câți metri ster de lemne pot fi cumpărați. Este o platformă ce va funcționa permanent”.

Să spunem că, din octombrie, Moldovagaz plătește mai puțin Gazpromului pentru gazele naturale. Cu toate acestea, tariful pentru consumatori nu va fi redus. Chiar dacă prețul pentru o mie de metri cubi a scăzut la 1030 dolari, oamenii vor achita un tarif mai mare. Andrei Spînu spune însă că prețul este unul corect.

”Oamenii nu vor plăti un tarif majorat. Oamenii vor achita un tarif corect. În septembrie prețul de achiziție a gazului a fost de 1882 de dolari. Dacă ne uităm la cursul dolarului, vedem că tariful pentru septembrie și alte cheltuieli trebuia să fie de 40 de lei (cca 2 euro). Acum avem 1030 de dolari pentru mia de metri cubi, dacă am aplica cursul dolarului și alte cheltuieli vedem că este mult peste 20 de lei. Deci, tariful de 29 de lei este unul corect, asigură o capacitate de plată a Moldovagaz pentru consumul de gaze”. Dar cel mai important că vor fi oferite compensații pentru cei mai vulnerabili astfel ca acest tarif să nu fie o povară. Spre exemplu, Un pensionar care are o pensie de 2000 lei trebuie să primească o compensație mai mare decât o persoană care ia un salariu de 40.000”.

”Fiecare persoană care are nevoie de compensații să se înregistreze pe o platformă, va fi ajutat și de asistenții sociali și în funcție de vulnerabilitate sau de venituri, numărul de copii, câți locuiesc într-o casă, se va calcula cât de vulnerabil este. Vor fi mai multe categorii. De la cei mai vulnerabili, mai puțin vulnerabili până la cei care chiar nu au nevoie de aceaste compensații. În prezent se discută despre compensații pentru gazele naturale și energia termică. Pentru energia electrică prețurile nu au crescut atât de mult”, precizează la RFI Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Pe 5 octombrie, Guvernul de la Chișinău a aprobat, conceptul Sistemului informațional ”Vulnerabilitate energetică”, platforma online care va permite înregistrarea și prelucrarea solicitărilor pentru compensarea cheltuielilor la consumul de energie. Noua platformă va permite automatizarea procesului de compensare a cheltuielilor pentru energie și excluderea factorului uman în procesul de acordare a compensațiilor. Astfel, prin intermediul sistemului, se va asigura evidența centralizată automatizată a solicitanților și a beneficiarilor de compensații, precum și a furnizorilor de energie. Totodată, platforma va fi integrată cu alte sisteme informaționale, care vor permite preluarea datelor despre solicitanți și verificarea corectitudinii informațiilor introduse de aceștia.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu discută cu ministrul Andrei Spînu despre criza energetică din R.Moldova