Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inflația, aproape de 16%. Aurelian Dochia: Nici anul viitor nu e sigur că vom ajunge sub 10%

Cristian Paun inflatie doua cifre.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

O veste proastă de la Institutul Național de Statistică (INS): rata anuală a inflației a urcat în septembrie la aproape 16%, mai exact 15,9 procente. Cel mai mult s-au scumpit gazele, zahărul, uleiul și cartofii. Urmează curentul electric, făina și transportul aerian.

Analistul economic Aurelian Dochia spune la RFI ce înseamnă o inflație de aproape 16%: ”Confirmă faptul că puseul inflaționist care a început încă din anul trecut, de fapt, dacă ne uităm bine în urmă este mai grav și mai serios. Evident că pot să fie găsite multe explicații pentru lucrul ăsta, dar adevărul este că nimeni și mai ales băncile centrale nu au vrut să ia în serios această amenințare inflaționistă, considerând că este un fenomen temporar. Se dovedește că este mult mai mult decât un fenomen temporar și nu numai în România, dar în multe alte țări inflația continuă să crească. Se speră acum să-și atingă vârful undeva spre sfârșitul acestui an și anul viitor lucrurile să se domolească, ceea ce nu înseamnă însă că trebuie să ne așteptăm să intrăm iarăși în normalul dinainte, cu prețuri care în unele cazuri erau în scădere de la perioadă la perioadă, un asemenea fenomen nu se va mai întâmpla multă vreme de acum înainte. Va trebui să ne așteptăm în continuare la o inflație poate mai mică decât este acum, dar nici anul viitor nu este sigur că vom reuși să mergem foarte mult sub 10% creșterea prețurilor”.

Va fi recesiune economică în 2023, la nivel global? Aurelian Dochia declară că ”se discută despre această recesiune, posibilitatea acestei recesiuni, este foarte probabilă, dar dacă ne uităm la datele publicate recent de FMI, prognozele pentru 2023, vedem că există încă o creștere la nivel global pentru economie, deși mai redusă decât prognozele anterioare, dar există totuși o creștere, ceea ce înseamnă că recesiunea va fi pe de o parte concentrată pe un număr de state, probabil câteva mari economii vor trece prin această perioadă de recesiune și în al doilea rând, această recesiune s-ar putea să ia forma unei recesiuni tehnice, în sensul că există un număr de cel puțin două trimestre în care activitatea economică scade, dar pe total an, probabil că va fi o ușoară creștere. Cam așa ceva mă aștept să se întâmple și în România”.

 
Aurelian Dochia, despre rata anuală a inflației din septembrie 2022