Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza imobiliară, o provocare majoră pentru atotputernicul Xi Jinping

evergrande_imobiliar_china.jpg

Sediul gigantului imobiliar chinez Evergrande din Hong Kong, 7 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
© Tyrone Siu, Reuters via France24

În discursul său de deschidere a celui de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist din China din 16 octombrie, Xi Jinping a reiterat că dezvoltarea economică rămâne prioritatea principală a guvernului său. Obiectivul său este să dubleze PIB-ul Chinei până în 2035. Însă nu a spus nimic despre criza imobiliară, unul dintre sectoarele economice cheie ale țării, care traversează o criză fără precedent, scrie rfi.fr.

Criza imobiliară este o adevărată bombă, cu efecte la scară largă. Primul șoc vizibil a fost cel prin care a trecut grupul Evergrande, al doilea mare dezvoltator imobiliar din China, în toamna trecută. În jur de alte 20 de alte grupuri au intrat în incapacitate de plată în timpul lucrărilor: 40% dintre dezvoltatori se confruntă cu dificultăți financiare, a estimat agenția Standard and Poor's.

În ultimul an, multe șantiere au fost închise, iar vânzările și prețurile au de suferit. Piața a scăzut cu cca 30% într-un singur an. Sute de mii, dacă nu milioane de familii, așteaptă în zadar să primească cheile locuințelor lor. Unii dintre ei au început greva rambursărilor, iar fenomenul s-a răspândit ca un incendiu prin intermediul rețelelor de socializare. Sunt vizate o sută de orașe.

Pe lângă revolta celor ce au făcut împrumuturi, chestiunea reprezintă și o problemă politică pentru regim, care deocamdată se dovedește incapabil să realizeze visele tinerii clase de mijloc chineze. Cei din generația millennials, care au fost hrăniți sistematic cu mitul dezvoltării nesfârșite a Chinei, se confruntă acum cu prima criză economică cu impact direct asupra vieții de zi cu zi, ceea ce subminează încrederea în autorități.

Cum de s-a ajuns aici într-o economie care este administrată atât de strict?

Pentru a înțelege ce se întâmplă, trebuie să analizăm contextul anilor 1990. Construcția de noi locuințe a reprezentat atunci o chestiune urgentă, deoarece era necesară asigurarea de locuințe pentru populația urbană, care era în plină expansiune. Prin urmare, multă vreme autoritățile au închis ochii la ingineriile financiare practicate de dezvoltatori. una din acestea prevede că beneficiarii trebuie să înceapă să plătească chiar înainte de începerea construcției.

În aceste condiții doritorii caută alternative și găsesc creditori ”mai puțin rigizi”. Rezultatul este că, la Beijing cel puțin, prețurile au explodat.

Chinezii sunt gata să-și investească toate economiile pentru a-și cumpăra un apartament. Locuința este o condiție esențială pentru ca un tânăr să câștige încrederea viitorilor socri. În 2008, 70% cumpărători erau la prima achiziție imobiliară, în timp ce în 2018, doar  20% se aflau în această situație.

În urmă cu doi ani, președintele a ținut să reamintească că un apartament este folosit în primul rând pentru locuit, nu pentru profit. A stabilit aplicarea de reguli stricte pentru a reduce dezechilibrele aceastei piețe, care a luat-o razna. A fost adoptată o nouă politică care limitează sumele  noilor împrumuturi pe care le pot contracta dezvoltatorii imobiliari. Dar între timp, guvernul a renunțat la constrângeri, scăzând ratele dobânzilor și încurajând provinciile să răscumpere datoriile dezvoltatorilor. Comunitățile locale sunt foarte afectate de această criză imobiliară, deoarece izvorul de resurse fiscale aferente acestei activități a secat.

Noua echipă pe care Xi Jinping o va numi la sfârșitul acestui al XX-lea congres va avea sarcina grea de a găsi soluții de durată pentru a rezolva problemele acestui sector, pentru a relansa celebrul proces de dezvoltare al Chinei, pentru a stopa riscul unei crize financiare majore și, bineînțeles, pentru a îndeplini promisiunea unei prosperități comune.

 

 

Traducere de Adriana Petrescu după articolul publicat de rfi.fr