Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moldovagaz împrumută peste 50 mln euro de la Energocom pentru achitarea gazelor rusești

flacara.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

La Chișinău, compania de stat Energocom va acorda Moldovagaz un împrumut în valoare de peste 1 mlrd lei (în jur de 50 mln euro), pentru achitarea gazelor naturale, fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale acestora. Decizia luată de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale va permite achitarea integrală de către Moldovagaz către Gazprom a consumului de gaze pentru luna septembrie și a avansului pentru luna octombrie. 

Autoritățile moldovene anunță că, capitalul social al Energocom va fi majorat din contul modificării soldurilor de mijloace băneşti la conturile bugetului de stat, iar contractul de împrumut cu Moldovagaz va fi încheiat fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale companiilor. Suma urmează să fie debursată, joi, 20 octombrie, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj, iar până la 1 mai 2023, împrumutul trebuie achitat cu o dobândă egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (în prezent, 21,5% anual). 

Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii este gajarea, în favoarea Energocom, a părții sociale de 100% deținute de Moldovagaz în capitalul social al Moldovatransgaz și totalitatea activelor mobiliare care fac parte din rețeaua de transport a gazelor naturale (reţelele de transport, echipamentul, instalaţiile şi alte mijloace fixe aferente).

După ce la 1 octombrie, Gazprom a redus cu 30 la sută livrările de gaze naturale pentru R.Moldova, țara se află acum în fața unor noi amenințări privind limitarea sau sistarea livrărilor de gaze, chiar de astăzi. Gazprom nu a anunțat deocamdată dacă va continua sau nu livrările.

Trebuie spus că, R.Moldova ar putea primi gaze naturale din Azerbaidjan din importurile realizate de România. Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat cu gigantul petrolier de stat al Azerbaidjanului, SOCAR, un memorandum privind o investiție comună într-un terminal de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. ″În contextul energetic actual, inițiativa celor două companii reprezintă o nouă oportunitate de asigurare a accesului pieței din România și a celor din regiune la resurse de gaze naturale din zona Mării Caspice, cu impact pozitiv semnificativ asupra siguranței energetice a statelor din Europa Centrală și de Sud-Est″, a transmis Romgaz, printr-un comunicat.  

Premierul român, Nicolae Ciucă, a anunțat că a discutat cu partea azeră despre posibile importuri de gaze prin conducte, inclusiv pentru Republica Moldova. ″Căutăm în continuare soluții pentru aducerea de gaze din Marea Caspică, prin conducta trans-anatoliană Turcia-Bulgaria-România, iar din România către celelalte țări beneficiare, una dintre ele fiind Republica Moldova. Este un angajament al nostru și al Azerbaidjanului, să putem să sprijinim Republica Moldova cu cantitatea de gaze necesară″, a menționat Ciucă, citat de Profit.ro.  

Recent, într-un interviu la RFI, vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, a declarat că ”interesul R.Moldova este să semneze un acord pe termen lung cu România privind livrarea gazelor naturale ceea ce ar rezolva problema nu doar pentru această iarnă. Ar fi un colac de salvare pentru mulți ani înainte și practic ar rupe ultimul element de legătură care ne ține acum de Federația Rusă. Respectiv, noi suntem gata să semnăm acest contract, în orice moment când este un răspuns din partea colegilor din România. Am discutat acest subiect de foarte multe ori și înțelegem că mingea este pe terenul Guvernului din România, așteptăm un răspuns și imediat suntem gata să mergem înainte. Nu avem alternative”.

Moldovagaz a fost fondată în anul 1999, iar Gazprom deține 50 la sută din acțiuni, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova 35,33 la sută, regiunea transnistreană, 13, 44 la sută, iar  persoanele fizice și juridice - 1,23 la sută din acțiuni.