Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Operatorii economici autorizați din R.Moldova, recunoscuți de UE. Gavrilița:”Este un eveniment istoric”

20221021-_m3_3469.jpg

Programul de recunoaștere reciprocă a operatorilor economici autorizați între R. Moldova și UE, lansat la Chișinău, 21 octombrie 2022
Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Programul de recunoaștere reciprocă a operatorilor economici autorizați între Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost lansat, vineri, la Chișinău. Astfel, începând cu 1 noiembrie, operatorii economici moldoveni vor fi recunoscuți de toate cele 27 de state membre ale UE, aprofundând și mai mult integrarea economică dintre R.Moldova și comunitatea europeană. ”Adoptarea acestei decizii este un eveniment istoric care apropie și mai mult Republica Moldova de Uniunea Europeană”, declară premierul moldovean, Natalia Gavrilița.

”Suntem prima țară din regiune care obține recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu Uniunea Europeană. Este un statut pe care l-au obținut până acum state cu mult mai dezvoltate, precum Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Norvegia, Elveția sau Japonia. Acest rezultat reprezintă un puternic semnal de încredere pentru guvernul pe care îl conduc, dar și pentru angajamentele pe care ni le-am asumat în domeniul eliminării corupției. Sper, astfel, să creștem capacitatea de export al produselor moldovenești pe piața Uniunii Europene - un deziderat cu atât mai important în contextul situației economice dificile din regiune”, a declarat Natalia Gavrilița.

Potrivit ambasadorului UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, recunoașterea reciprocă a statutului de operatori economici autorizați (AEO) va acorda deținătorilor săi anumite beneficii, inclusiv un tratament prioritar la trecerea frontierei – o bandă specială dedicată acestora și un număr redus de controale. ”Operatorii economici autorizați din Moldova vor beneficia de aceleași privilegii la frontieră ca și cei europeni. Aceasta înseamnă proceduri simplificate de vămuire, mai puțin timp petrecut la frontieră și mai puține cozi la punctele de trecere. Moldova este prima țară din vecinătatea UE cu care a fost încheiat un asemenea acord și printre foarte puținele din lume care au un acord de acest fel cu UE”. 

Prezent la eveniment, șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a menționat că recunoașterea reciprocă a AEO va ajuta companiile să-și eficientizeze munca. ”Operatorii economici autorizați sunt, de regulă, acei operatori economici care au investit substanțial în procesele de producție şi logistice, iar asigurarea livrărilor la timp, fie importuri sau exporturi, este un factor decisiv. La o simplă analiză a datelor se constată că acești agenți economici creează locuri de muncă pentru mii de angajați, cetățeni ai Republicii Moldova, iar asigurarea fluxului de mărfuri este nu doar o problemă de securitate economică, dar şi una de securitate socială”, a subliniat Igor Talmazan.

Măsurile necesare pentru adoptarea deciziei Consiliului European în acest sens au fost posibile cu sprijinul Uniunii Europene, prin Misiunea Înalților consilieri UE. Acestea au inclus evaluarea legislației vamale naționale și alinierea ei la cea a Uniunii Europene, misiuni de validare ale UE în Moldova, România și Germania, dar și dezvoltarea unei platforme informatice dedicate - un sistem complex de schimb de date pentru recunoașterea reciprocă a AEO, fiind primul sistem de legătură între autoritățile vamale ale Republicii Moldova și statele membre ale UE.