
Economie
Trei sfaturi pentru antreprenorii amenințați de facturile uriașe de la iarnă
stalp.jpg

Ciprian Stănescu: În Social Innovation Solutions avem mai multe tipuri de programe de suport pentru tineri antreprenori, fie că discutăm despre liceeni, despre studenți sau absolvenți sau chiar despre antreprenori care au depășit granița celor 30 de ani. Unul dintre ele este Future makers, care deja a ajuns la ediția a V-a. De anul trecut lucrăm cu peste 40 de start-up-uri sau idei de business aflate la început de drum din cinci țări în afară de România.
Reporter: În mod concret, cum anume îi puteți ajuta sau îi ajutați deja pe tinerii antreprenori?
CS: Avem mai multe tipuri de servicii. Multe dintre cele pe care le oferim sunt cu titlu gratuit. Sunt cel puțin 10 - 15 tipuri de workshopuri sau cursuri pe care participanții în programele noastre le pot face. De asemenea, fiecare echipă, fiecare start-up are un mentor. Avem mentori din peste 15 țări, oameni de business sau antreprenori sau din mediul asociativ. De asemenea, oferim și premii în bani. Anul acesta, în 23 noiembrie, are loc finala Future makers 2022 unde punem la bătaie 20.000 de euro și acces la investitori internaționali pentru acele companii care deși sunt fondate acum șase luni sau un an, deja pot să primească sau să înțeleagă mai multe despre ce înseamnă să primească o investiție.
Rep: Ar fi interesant să ne explicați mai concret cum decurg lucrurile. Dacă un antreprenor are nevoie de ajutor, unde trebuie să se adreseze? Cu ce informații trebuie să vină la dvs? Și cum decurge, în mod concret, acest proces de ajutare?
CS: O să vorbim specific despre Future makers. Este unul dintre incubatoarele noastre. Pentru ediția din 2023 există inclusiv acum pe future-makers.eu un formular de aplicație în avans, de înregistrare a dorinței de a fi parte a procesului. Anul viitor selectăm undeva la 50 de start-up-uri din România și din alte țări din regiune, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Grecia și alte țări. În cadrul programului de anul viitor, vor avea ocazia nu doar să primească diverse informații sau să își facă un plan de business poate un pic mai bun, acces la investitori și premii în bani de peste 20.000 de euro, ci de asemenea, să aibă acces la alți tineri antreprenori alături de care să poată să dezvolte business-urile pe care le au și mai bine decât ar putea singuri. Chiar dacă sună prea comun, suntem convinși că împreună putem să rezolvăm mai mult decât singuri.
Rep: Trecem printr-o perioadă grea pentru mediul privat, domnule Stănescu. Vor fi facturi uriașe la iarnă la energie. Îi puteți ajuta în vreun fel pe tinerii antreprenori în acest context? Aveți niște sfaturi pentru ei despre cum să treacă iarna fără a fi foarte dezechilibrați din punct de vedere financiar de acest context energetic și economic în care ne aflăm?
CS: Chiar aveam discuții fix despre acest lucru cu unii dintre antreprenorii din Future makers sau Transformator, două dintre programele noastre. În special antreprenorii care sunt în producție (n.r. sunt afectați). Poate cei din servicii au mai multă libertate să restrângă unele activități sau să facă economie de energie, dar când faci producție nu ai cum să faci asta. Nu ai cum să oprești și nici nu ar fi foarte indicat să oprim sau să limităm producția. Încercăm să vedem cum putem să eficientizăm energia utilizată. În al doilea rând, trebuie să vedem care sunt metodele fie de a atrage capital, fie de a restrânge din capitalul pe care urmau să îl folosească în anul următor și a-l pune în aceste cheltuieli de care nu prea avem cum să scăpăm cu adevărat. De asemenea, pentru că atunci când sunt crize poate luăm decizii mai curajoase, să se gândească mult mai serios la cum pot să automatizeze anumite procese pentru a petrece mai puțin timp sau pentru a cheltui mai puțin timp.
Ascultă: