Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politicienilor noștri le pasă de voturi, nu de porci - preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România

porc1.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

"Politicienii noștri au considerat că este mai bine să lase pesta porcină să își facă de cap în România pentru a nu-și periclita eventualii votanți!", spune preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, Ioan Ladoși, într-un interviu acordat RFI România.

Mai bine de jumătate din porcii României se află în gospodăriile oamenilor. Și tot acolo sunt și voturile, explică Ioan Ladoși. Din acest motiv nu s-au impus regulile de igienă și în gospodării...

Cum va evolua prețul cărnii de porc?

Este o întrebare extrem de dificilă și nu cred că v-ar putea răspunde cineva. Ceea ce știm cu certitudine este că, din păcate, tot mai puțină carne de porc produsă în România se va regăsi în galantarele românești pe măsură ce ne apropiem de sărbători. Acest lucru dintr-un motiv extrem de simplu : Ne chinuim și ne chinuie de mai bine de cinci ani pesta porcină africană. Care în continuare face ravagii. Nu cred că va exista o lipsă a cărnii de porc din galantare, însă cel mai probabil aproximativ 80- 85 % din aceasta va fi din import”.

Există o strategie coerentă în ceea ce privește fenomenul pestei porcine?

”Nu numai că nu există o strategie coerentă! Nu există niciun fel de strategie. Nici coerentă, nici incoerentă. Și asta trenează cum spuneam de mai bine de cinci ani. Noi ne-am obișnuit deja! Din păcate ne-am consolat cu faptul că autoritățile române nu sunt interesate în a construi și a duce la bun sfârșit o astfel de strategie. Dintr-un motiv extrem de simplu și în același timp extrem de politicianist. Trebuie să pornim de la faptul că mai bine de jumătate din porcii României se află în gospodăriile populației. Ori tot acolo se regăsesc și voturile pe care le vânează toate partidele politice. Ca atare, în înțelepciunea lor, politicienii noștri au considerat că este mai bine să lase această boală să își facă de cap în România de peste cinci ani pentru a nu-și periclita eventualii votanți, care sunt în același timp și proprietari de porci și care ar trebui să respecte o serie de reguli relativ simple de igienă”.

 

Eticheta "România, un mare crescător de porcine" va deveni istorie?

Absolut, fără discuție a devenit deja istorie această etichetă. Din păcate! Pentru că efectiv nu mai există o producție internă suficient de extinsă astfel încât să ne îndreptățească măcar să îndrăznim să folosim asemenea etichetă. Ne vom îdrepta în continuare, tot mai solid, înspre spre importuri. Sunt absolut convins că nu va lipsi carnea de porc din galantare, doar că ea nu va fi românească și nu va fi la fel de proaspătă cum eram obișnuiti. Pentru că este evident că în momentul în care faci importuri.... un import de carne de porc durează câteva zile de la momentul sacrificării animalului. De undeva din Spania și până la momentul la care carnea respectivă ajunge în galantar...”

Cum stă la galantar carnea de porc românească dacă e să facem comparație cu importurile și cum sunt susținuți producătorii de carne de porc din Spania sau Polonia?

Carnea de porc românească este preferată. Este cerută de către consumatorul român. Din păcate, acesta nu mai are unde să o găsească. Numărul de animale sacrificate săptămânal în abatoarele din România este într-o continuă descreștere. Noi eram obișnuiți ca în România să se sacrifice undeva între 70.000 și 80.000 de capete. Acum ne situăm sub 60.000 de capete pe săptămână. Ori asta va impacta în mod cert asupra a ceea ce vor găsi românii în galantar acum. În ce fel sunt sprijiniți competitorii noștri fermieri din Spania și Polonia? O strategie de protecție a propriilor fermieri, o strategie de încurajare a investițiilor în acest sector și multe, multe altele care, din păcate, la noi lipsesc cu desărvârșire”.

În ultimii cinci ani câte afaceri s-au închis, câte ferme ?

”Ce pot să vă spun sunt cifrele legate de propria noastră asociație. Dacă înainte de această pestă porcină africană nenorocită aveam ca și membri permanenți undeva la 120 -130 de ferme, în acest moment foarte mulți au dat faliment și implicit era și normal să se retragă din afacere și implicit din asociație. Suntem undeva la 80 de membri în asociație. Deci o scădere semnificativă”.