Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Monedă aniversară 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

moneda1bun.jpg

Sursa imaginii: 
Banca Națională a României

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur și o monedă din argint cu tema ”100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria”, se arată într-un comunicat BNR difuzat vineri.

Aversul monedei din aur redă reprezentarea după o imagine de epocă a Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „500 LEI” și anul de emisiune „2022”.

Aversul monedei din argint redă reprezentarea după o imagine de epocă a Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2022”.

Reversul comun al monedelor din aur și argint prezintă portretele și semnăturile Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, inscripția circulară „INCORONAREA DE LA ALBA IULIA” și inscripția latentă „100 ANI”.

Monedele din aur și argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare, precum și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 14.100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate, iar pentru moneda din argint este de 470,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din aur și argint cu tema 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Caracteristicile monedelor sunt următoarele:

Metal

Aur

Argint

Valoare nominală

500 lei

10 lei

Titlu

999‰

999‰

Formă

rotundă

rotundă

Diametru

35 mm

37 mm

Greutate

31,103 g

31,103 g

Grosime la chenar

-

-

Cant

neted

zimțat

Calitate

proof

proof

 

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica http://www.bnr.ro/Numismatica-726.aspx.