Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza energetică se adâncește în R.Moldova. Energocom cumpără electricitate de pe bursa din România

pylon-503935_960_720.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

”Energocom a achiziționat de pe OPCOM (bursa de electricitate din România) pentru ziua de miercuri 7802 MWh. Deficitul prognozat pentru mâine va fi de 1698 MWh. Nu au fost semnate alte contracte comerciale pentru energie electrică”. Anunțul a fost făcut, în seara zilei de marți, de vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, precizând, totodată, că au fost achiziționate încă 15 mln m3 de gaz. În total, Moldova are 142 mln m3 de gaz în rezervă. 

Potrivit lui Andrei Spînu, nu a fost semnat contract de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan (MGRES). ”Azi și nici mâine, malul drept nu va primi electricitate din stânga Nistrului”.

”Reducerea consumului de energie electrică este extrem de importantă. Vă rog să continuăm efortul de economisire la nivel național. Avem multe exemple bune, dar sunt sigur că mai este loc pentru responsabilitate”, afirmă Andrei Spînu.

Trebuie spus că, Energocom nu a reușit să semneze un nou contract de achiziție a energiei electrice, pentru luna noiembrie, cu Centrala de la Cuciurgan din stânga Nistrului, controlată de ruși. În aceste condiții, Energocom a semnat, luni, contracte pentru livrare a energiei electrice cu trei companii din România; cu OMV Petrom pentru 50 MWh, contractul cu Nuclearelectrica a fost prelungit pentru 35 MWh. Pentru astăzi au fost procurate 5530 MWh energie electrică de pe OPCOM. R.Moldova are marți un deficit necontractat de energie electrică de peste patru mii de MWh sau o tremie din consum.

Între timp, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță că va examina, miercuri, în regim de urgență, solicitările operatorilor și va ajusta ”prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali, în conformitate cu noile prețuri de achiziție și prevederile metodologiei tarifare”.

În contextul crizei energetice, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au decis să fie prelungit, pentru perioada noiembrie – decembrie 2022, termenul de achiziție a energiei electrice de către SA Energocom, în baza negocierilor directe. Măsura este necesară pentru a asigura necesarul de energie electrică, în contextul deficitului rezultat în urma atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, dar și a limitării volumelor de gaze furnizate către Republica Moldova.

Dispoziția CSE mai prevede eliberarea de către Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne a cantității de 10 000 tone de păcură din rezervele de stat către S.A. „Termoelectrica”. Păcura urmează a fi eliberată imediat, cu titlu de împrumut, până la 1 iulie 2023 și este destinată pentru producerea energiei electrice și a energiei termice. ”Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va aproba metodologia privind repartizarea consumului de energie termică și a costului aferent acestui consum între consumatorii unui bloc locativ conectați la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică. Măsura va fi aplicată în vederea asigurării echității economice între toți locatarii unor asemenea blocuri, până la aprobarea hotărârii de guvern în acest sens”, susțin autoritățile de la Chișinău.

În luna octombrie, Guvernul a economisit 23 la sută din cheltuielile planificate pentru achitarea energiei electrice. ”Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova anunță că, la sfârșitul lunii octombrie, datorită reducerii consumului de curent în toate instituțiile guvernamentale, costurile la achitarea facturilor lunare pentru energia electrică au fost micșorate cu 23 la sută. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, consumul a atins puțin peste 420.000 kw, față de 556.000 kw - în octombrie 2021. În bani, aceasta înseamnă o economie de peste 360.000 de lei, raportată la noile tarife. În ceea ce privește exclusiv Casa Guvernului, economia a fost în proporție de 30% sau peste 40.000 de lei (cca 2000 euro).

Amintim că, pe parcursul lunii octombrie, în toate clădirile administrate de Guvern, angajații au fost încurajați să reducă consumul de energie electrică la locul de muncă, inclusiv prin deconectarea aparatelor de aer condiționat, a electrocasnicelor și a echipamentului tehnic, dar și a luminii pe holuri și în birouri, atunci când nu este strict necesar.