Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Andrei Spînu:”R.Moldova a importat, în premieră, gaze naturale în sistem revers, dinspre Vest spre Est”

spinu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Andrei Spînu

”Republica Moldova a importat, în premieră, gaze naturale în sistem revers, dinspre Vest spre Est, și astfel a anulat mitul că gazele naturale și lumina pot veni doar din Federația Rusă”, susține vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Compania de stat Energocom a procurat 5,6 mln metri cubi de gaze naturale care au fost transferate prin punctul de livrare Budnice din Slovacia, la frontieră cu Ucraina. În ceea ce privește energia electrică, Energocom a cumpărat pentru, joi, opt mii de megawați de pe bursa din România. Între timp, Parlamentul a decis că deconectarea consumatorilor casnici de la gaze naturale, căldură și electricitate, va fi interzisă, în perioada rece a anului. 

Cu votul a 77 de deputați moldoveni, proiectul de lege care prevede interzicerea deconectării consumatorilor de la instalațiile de livrare a gazelor naturale, a energiei termice și a energiei electrice, a fost aprobat în prima lectură. ”Prevederile legii ar urma să se extindă asupra gospodăriilor casnice cărora le-a fost atribuită categoria de vulnerabilitate ridicată sau foarte ridicată sau datoria scadentă a cărora a fost executată în cuantumul de 50 la sută din suma datorată pentru perioada curentă de facturare – în cazul gospodăriilor casnice cu grad de vulnerabilitate foarte ridicată și 60 la sută cu grad de vulnerabilitate ridicată; gospodăriilor casnice a căror sumă cumulativă a datoriei acumulate în perioada rece a anului nu depășește 10 000 de lei”.

Potrivit estimărilor prealabile ale autorilor proiectului, numărul beneficiarilor este de peste 1 mln cetățeni. Proiectul urmează a fi votat în lectura a doua. ”Încercăm, prin acest proiect, să găsim un echilibru să-i protejăm pe cei mai vulnerabili, dar, în același timp, să fim foarte atenți să nu descurajăm plata facturilor, pentru că aceasta va pune în pericol asigurarea cu energie electrică, cu gaze naturale și cu energie termică. Trebuie să fim responsabili în promovarea acestui proiect de lege”, a declarat deputatul PAS, Dan Perciun.

”Avem nevoie de o lege care va proteja, în primul rând, cei mai vulnerabili cetățeni, oferindu-le speranță că nu vor rămâne fără servicii de alimentare cu gaze, electricitate și căldură în sezonul rece al anului”, a precizat, Vladimir Odnostalco, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Energocom a procurat, miercuri, 5,6 milioane de metri cubi de gaze naturale, care au fost transferate prin punctul de livrare Budnice din Slovacia, la frontieră cu Ucraina. Acestea completează stocurile de rezervă pe care le face Energocom pentru a asigura Republica Moldova cu necesarul de gaze naturale pentru această iarnă și contribuie la independență energetică a R.Moldova. ”În premieră, Republica Moldova a importat gaze naturale în sistem revers, dinspre Vest spre Est, și astfel a anulat mitul că gazele naturale și lumina pot veni doar din Federația Rusă. Stocurile actuale de gaze naturale, făcute de Energocom, au ajuns la moment la 157 milioane m3. Ceea ce la prima vederea părea că ne va distruge, iată că ne face mai puternici. Așa cum am promis, solidari, cu efort de economisire, vom trece cu bine această iarnă, vom ieși din sezonul rece cu capul sus, mai puternici și independenți energetic”, afirmă vicepremierul Andrei Spînu.

Iar legat de achiziționarea electricității, Energocom a cumpărat pentru ziua de joi, de pe bursa din România, OPCOM, 8040 MWh (65% din consumul necesar). ”Deficitul pentru astăzi este de 10 la sută de energie. Vă rog să economisim în continuare. E simplu, cu cât mai mult economisim în orele de vârf cu atât mai puțin achităm pentru electricitate. În timpul nopții, curentul costă 100 - 107 euro /MWh, dimineața - 140 – 274 euro/MWh, iar seara 184 - 351 euro/MWh”. 

Să spunem că, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale îl acționează în judecată pe primarul capitalei, Ion Ceban, care l-a acuzat că ar avea anumite interese de corupție. ”După dezvăluirile din ultimele zile precum că Ceban, alături de Șor, Dodon și alți corupți, primește finanțare și are legături cu serviciile secrete rusești, primarul își dă arama pe față și redevine politicianul agresiv și mincinos de odinioară. Problemele Chișinăului sunt lăsate deoparte, iar primarul revine la ocupația lui preferată - să mintă cu nerușinare. Îl dau în judecată pe Ceban pentru minciunile grave spuse deliberat, cu intenția de a destabiliza situația în țară. Cererea de chemare în judecată se pregătește deja, iar edilul va fi obligat să măture Primăria timp de 1 an după pierderea procesului. Va face astfel, în sfârșit, un lucru bun pentru oraș, fără ca asta să aibă un interes politic ascuns”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

Edilul capitalei, Ion Ceban a declarat la JurnalTV ”cred că Spînu, împreună cu Ceban (n.r: Vadim Ceban, șeful Moldovagaz) și anumiți factori de la Gazprom au înțelegeri. Mai mult decât atât, ne fură pe noi toți, nu doar locuitorii municipiului, dar și ai țării. Dacă ne întoarcem cu un an în urmă când s-a făcut acea vâlvă că nu este suficient gaz, vreau să știți că avem dovada și o vom prezenta, pentru că deja am fost amenințat că dacă fac publice aceste date, atunci s-ar putea să mi se întâmple ceva”.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre R.Moldova și importul, în premieră, a gazelor naturale în sistem revers, dinspre Vest spre Est