Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Între război, prețuri mari ale energiei, secetă și incendii, statele lumii discută despre protejarea mediului

cop-27.jpg

Sursa imaginii: 
AP Photo/Thomas Hartwell

Astăzi, la Sharm el Sheikh, în Egipt, începe, sub auspiciile ONU, o nouă conferință mondială pe teme de mediu. Episodul 27 se desfășoară în mijlocul unor evenimente extraordinare: fenomene climatice extreme, tensiuni geopolitice și presiuni pe care le fac țările sărace pentru a obține sprijin financiar.

Secetă extremă din Africa de Est, inundații puternice în Pakistan și un val de căldură și incendii în țări ale Uniunii Europene și în Statele Unite ale Americii. Toate aceste fenomene atrag mai mult decât altădată atenția asupra temelor referitoare la schimbările climatice.

Obiectivul sintetic prin care se încearcă ținerea sub control a fenomenului de încălzire globală, respectiv creșterea temperaturii să fie limitată la numai 1,5 grade Celsius, este sub semnul întrebării. De asemenea, dacă anul trecut, toate statele semnatare s-au obligat să adopte soluții pentru scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, puține dintre ele au și întreprins efectiv ceva. Planurile Uniunii Europene și ale Japoniei pot fi considerate de bun augur, dar rezultatele nu sunt vizibile.

Experții consideră că eforturile statelor sunt insuficiente și că în ritmul actual al utilizării resurselor naturale încălzirea globală va înregistra o creștere cu 2,5 grade Celsius, până în anul 2030. Este o evoluție îngrijorătoare și de aceea este de așteptat ca la COP27 să fie revizuite și asumate o serie de noi obiective. Mai ales că anul viitor, la COP28, se va prezenta un prim bilanț privind rezultatele obținute după Acordul considerat istoric de la Paris, din anul 2015.

Faptul că lucrările conferinței se vor desfășura în Egipt va face ca statele în curs de dezvoltare să fie mai tranșante în cererile pentru ajutor financiar. În sprijinul lor va veni și un studiu publicat recent care arată că, în ultimii 30 de ani, schimbările climatice au provocat aproximativ 670.000 de decese, multe dintre ele fiind în țări în curs de dezvoltare.

Drept urmare, pe agenda conferinței apare, pentru prima dată,  problema ajutorului financiar pe care ar trebui să îl primească statele sărace afectate de schimbări ireversibile din cauza modificărilor climatice.

În anul 2009, statele dezvoltate s-au angajat să mobilizeze 100 miliarde dolari pentru statele sărace pentru a le ajuta să se adapteze la noile condiții de mediu. Până în anul 2020, sumele alocate, sub diverse forme, au fost de numai 83 miliarde dolari. Într-un raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu se arată că fluxurile financiare pentru adaptarea la schimbările climatice direcționate către statele în curs de dezvoltare sunt mai mici de cinci până la 10 ori decât nevoile acestora.

Pe agenda COP27, se află și tema susținerii financiare pentru statele sărace și în curs de dezvoltare, ceea ce le dă reprezentanților acestor țări speranța că reuniunea va aduce prevederi mai clare și o implicare crescută la nivel internațional.

Diferența față de alte ediții ale conferinței este războiul din Ucraina și evoluțiile de pe piețele energetice pe care conflictul le-a adus. China, de exemplu, își susține mai intens producția de energie pe bază de cărbune în pofida efectelor asupra mediului.

Inițiativa numită „Alianța financiară pentru zero net”, semnată anul trecut la Glasgow, include 550 de instituții financiare, bănci, firme de asigurări sau fonduri de investiții, care s-au angajat să reducă la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră, până în anul 2030, și să finanțeze investițiile care vin cu soluții pentru conservarea mediului. Alianța include instituții financiare din 45 de țări, cu active totale de 130.000 miliarde de dolari.

Progresele realizate în acest an nu sunt notabile. Unele bănci americane au amenințat chiar că vor părăsi alianța, aflate sub presiunea unor acționari care sunt în favoarea finanțării energiei produsă din combustibili fosili. Iar, absența de la conferința COP27 a unor reprezentanți ai sectorului financiar american nu face decât să dea „apă la moară” celor care cred că instituțiile financiare se implică prea puțin în atingerea obiectivelor de mediu. COP 27 poate fi un moment al schimbării sau doar încă o bornă către obiective ambițioase, dar dificil de atins.

 
Rubrica "Economia Reală" din 7 noiembrie 2022