Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se luptă Vietnamul cu dependența de „energie murdară”

8noi_3.jpg

În ciuda dezvoltării fermelor solare și a obiectivelor ambițioase din Vietnam vizând climatul, economia în curs de dezvoltare se chinuie să se lase de „energia murdară”.
Sursa imaginii: 
STR AFP

În ciuda dezvoltării parcurilor solare și a obiectivelor ambițioase vizând climatul din Vietnam, economia în creștere rapidă se luptă să renunțe la „energia murdară”, lăsând unul dintre cele mai mari programe de energie pe cărbune din lume în mare parte intact, potrivit AFP, citată de RFI.

În timpul summit-ului climatic COP26 de anul trecut, guvernul vietnamez a promis cu îndrăzneală să pună capăt construcției de noi centrale pe cărbune și că le va închide treptat pe cele mai poluante dintre cele care deja funcționează, chiar dacă cererea pentru energie crește în țara cu o mare putere de producție.

„Dar Vietnamul nu face asta la nivel național”, a declarat pentru AFP Nandini Das, analist în domeniul cercetării și politicilor energetice la Climate Analytics.

Vietnamul a promis ca până în 2050 să aibă zero emisii nete de carbon, dar, cărbunele și gazele reprezentând încă o mare parte din combustibilii folosiți pentru energie, angajamentul nu pare să fie foarte sigur, a spus aceasta.

Statul comunist autoritar a băgat la închisoare, anul acesta, patru activiști pentru mediu, inclusiv pe militantul anti-cărbune Nguy Thi Khanh, alarmând ecologiștii care susțin că acum, fără aceștia, va fi și mai dificil pentru Vietnam să renunțe la energia murdară.

„Cu lideri ecologiști în închisoare, cred că există îndoieli serioase cu privile la abilitățile țării de a-și atinge obiectivele”, a spus Michael Sutton, directorul Goldman Environmental Foundation.

Acesta a adăugat că „liderii precum Khanh sunt esențiali în consolidarea sprijinului public” pentru shimbarea radicală a economiei vietnameze.

Boom-ul energiei solare

După China și India, Vietnamul se află pe locul al treilea în lume în ceea ce privește numărul de proiecte noi de energie pe bază de cărbune.

La COP27, de săptămâna aceasta, țările G7 ar putea anunța o finanțare de miliarde de dolari pentru a ajuta Vietnamul să renunțe la combustibilii fosili, iar țara ar putea atrage și mai multe miliarde în investiții pentru energie curată prin Fondul pentru o tranziție justă.

Creșterea utilizării energiei solare în națiunea din Asia de Sud-Est a fost, de asemenea, fulgerătoare.

Cota de electricitate generată de energia solară a înregistrat cea mai mare creștere din lume în 2021, sărind la 10% de la 2% cu un an înainte, potrivit grupului independent Ember.

Anul trecut, țara s-a clasat în top 10 la nivel global pentru capacitatea de energie solară.

În Delta Mekong, fermierul Doan Van Tien, a cărui comunitate este săracă, izolată și are puțin acces la rețeaua națională, este unul dintre beneficiari.

Mare parte din viață s-a bazat pe un generator pe petrol costisitor, până la sosirea a paisprezece baterii cu energie solară finanțate de Green ID, grupul non-profit de mediu fondat de activistul Khanh.

„Mi-a schimbat foarte mult viața”, a spus fermierul pentru AFP, arătând spre culturile sale profitabile de avocado și mandarine.

Problema, a susținut Das, este că noile politici nu au fost încă implementate.

„Vom acorda șase luni pentru observare”, a spus ea.

Arestările militanților împotriva schimbărilor climatice au făcut ca intențiile energetice ale Vietnamului să fie și mai greu de descifrat.

Khanh a lucrat îndeaproape cu guvernul pentru a găsi o modalitate de a reduce utilizarea cărbunelui, în timp ce Dang Dinh Bach, un alt ONG-ist, și-a propus să informeze rezidenții despre impactul asupra sănătății al potențialelor proiecte de centrale electrice.

Acesta „le-a oferit sfaturi pentru ca ei să-și înțeleagă drepturile și să le poată practica”, a declarat pentru AFP soția lui Bach, Tran Phuong Thao.

În 2017, Bach și grupul său non-profit Law & Policy of Sustainable Development au contribuit la convigerea guvernului de a-și recunoaște vina în cazul unei centrale electrice din provincia Binh Thuan, căreia i-a permis să deverseze în mare un milion de metri cubi de reziduuri de cărbune.

El a fost arestat în iunie 2021 și condamnat anul acesta la cinci ani de închisoare.

Deși Vietnamul, una dintre cele mai vulnerabile țări la schimbările climatice din cauza coastei lungi și dens populate, nu are timp de pierdut, cercetătorul Thang consideră că nu  există altă variantă decât răbdarea.

„În trecut, am mai vrut să creștem acești pomi fructiferi, dar nu ne permiteam să alimentăm pompa de apă”, a spus el. Acum își udă plantele gratis.

Alții au trecut la energia solară datorită tarifelor generoase de alimentare, dar succesul acestei energii a ajuns într-un punct mort: limitările infrastructurii înseamnă că liniile de transmisie nu pot face față creșterii de aprovizionare, impunând o limită asupra a cât de mult operatorii de energie pot să alimenteze rețeaua.

Schimbând mentalități

În drumul spre un viitor mai verde, cele mai recente obiective ale ministerului mediului, publicate în iulie, sunt „clare și mult mai ambițioase decât cele anterioare”, potrivit lui Thang Do, cercetător la Crawford School of Public Policy de la Universitatea Națională Australiană.

Noua strategie a ministerului a ridicat ținta de reducere a gazelor cu efect de seră până în 2030, de la obiectivul de anul trecut de nouă la sută față de activitatea normală, la 43,5%. Se preconizează că emisiile vor atinge paroxismul în 2035, înainte de a scădea la zero net în 2050.

„Întreaga economie depinde acum de cărbune, astfel încât schimbarea este foarte dificilă”, a spus el.

„Nu este o decizie ușoară, azi să închidem o centrală electrică pe cărbune, mâine să deschidem o centrală solară sau eoliană; este nevoie de mult timp și multe resurse și, de asemenea, de schimbarea mentalităților.”

 

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI