Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova, ajutor nerambursabil de cca 20 mln dolari din partea SUA pentru consolidarea securității energetice

budianschi.jpg

Sursa imaginii: 
USAID Moldova

R.Moldova va primi un ajutor financiar nerambursabil de 19,5 mln dolari din partea SUA pentru consolidarea securității energetice. Ministrul moldovean al Finanțelor, Dumitru Budianschi, și directorul misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, au semnat, în acest sens, cel de-al 14-lea Amendament la Acordul de asistenţă ”privind obiectivul de dezvoltare încheiat între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană”.

Ministerul Finanțelor de la Chișinău susține că amendamentul prevede o alocare suplimentară de 19,5 milioane de dolari SUA, oferită pentru consolidarea securității energetice a țării și reducerea dependenței de o singură sursă de alimentare. ”Finanțarea adițională va contribui la conectarea elementelor cheie ale sectorului energetic al Republicii Moldova cu sistemele europene, atragerea investițiilor în producția locală de energie, diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și creșterea eficienței energetice”.

De asemenea, Amendamentul prevede stabilirea termenilor și condițiilor privind suportul bugetar nerambursabil de 30 milioane de dolari ce urmează a fi oferit R.Moldova de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). ”Banii vor fi folosiți pentru gestionarea crizei energetice pe componenta energiei electrice”.

Proiectul hotărârii de Guvern cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării celui de-al 14-lea Amendament la Acordul menționat a fost aprobat la ședința din 2 noiembrie.

Precizăm că, R.Moldova se află într-o profundă criză energetică. R.Moldova avea marți un deficit de energie electrică de aproape 10 la sută. Peste 80 la sută de electricitate este importată din România, după ce Centrala de la Cuciurgan din stânga Nistrului a oprit livrările de curent pe malul drept. În această situație complicată, consumatorii sunt îndemnați să economisească cât mai mult.

”În luna octombrie, R.Moldova a reușit să reducă consumul cu 57 la sută la gaz și cu 14, 25 la sută la electricitate, comparativ cu luna octombrie 2021”, anunță vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, care este recunoscător tuturor cetățenilor ”pentru că participă la acest efort național de economisire”. ”Unii zic că este nesemnificativă o mică economisire pe care o poate face un om. Dar adunat, efortul fiecăruia înseamnă o țară întreagă care economisește. O țară unită care merge înainte prin toate greutățile. Împreună, om cu om, ajutăm Moldova să rămână liberă și ne apărăm interesul național”, afirmă ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Potrivit expertului economic IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță, ”în a doua săptămână de consum responsabil a energiei electrice, Moldova reușește să reducă considerabil consumul în orele de vârf. Astfel și în această săptămână media consumului în orele de vârf a fost cu 6,4 la sută mai redusă decât până la apelul autorităților de a consuma responsabil energia electrică.

”Prima săptămână de consum responsabil a energiei electrice a permis diminuarea consumului în orele de vârf și economii de 200 mii euro. Astfel, consumul de energie electrică în 2 ore zilnice de vârf în săptămâna care a trecut (24-30 octombrie 2022) a fost cu 6,4% mai mic decât în săptămâna precedentă. Pentru analiză am luat două ore din fiecare zi, când am înregistrat maximele de consum și am stabilit medianele zilnice și apoi medianele săptămânale. Astfel puterea de consum în orele de vârf de săptămâna trecută a fost de 764 MW sau cu 53,5 MW mai puțin decât în săptămâna precedentă când puterea de consum a fost de 817,5 MW”.

Prețul de achiziție a energiei electrice din România în mod obișnuit este de 1,76 lei/KWh, iar energia de avarie este procurată cu până la 7 lei/KWh sau de 5 ori mai scump. ”La prețul energiei de avarie, reducerea consumului din orele de vârf permite economii de circa 200 mii euro săptămânal, bani care în caz de consum excesiv vor trebui incluși în tarif. Tot ce avem de făcut este să consumăm responsabil resursele energetice și doar așa vom trece cu succes această criză energetică”, consideră expertul moldovean, Veaceslav Ioniță.