Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul s-a trezit. Ajută firmele, nu doar oamenii!

guvern.jpg

Ședința de guvern din 9 noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Coaliția politică aflată la guvernare s-a înțeles aseară asupra schemei de plafonare și compensare la energia electrică. Așa spun sursele politice pentru mass-media. Este foarte probabil ca informațiile din presă să fie corecte, iar în acest caz unele lucruri sunt clare, altele mai au nevoie de unele completări.

Primul lucru de remarcat este că schema nu se schimbă în cazul persoanelor fizice, adică rămân aceleași plafoane de preț și de cantitate consumată. Din acest punct de vedere, se poate spune că schema îi protejează suficient pe consumatorii casnici. Să fim realiști: pentru gospodăriile care se încadrează în marja de consum, costul facturii este decent spre scăzut.

Evident, pot exista cazuri sociale, persoane sau familii rămase fără venituri sau care au venituri extrem de reduse. Pentru aceste situații ar trebui acționat separat, individualizat, și intervenit de către autoritățile locale, care sunt cel mai aproape de cetățeni, prin ajutoare țintite.

Pentru gospodăriile cu venituri medii, schema de plafonare-compensare este generoasă, în sensul că asigură un preț al facturii mai mult decât decent.

Marea problemă a „scutului” împotriva creșterii facturilor nu a fost la gospodării, ci la firme. Schema aplicată din luna februarie plafona la un leu prețul energiei electrice pentru toate companiile.

Schimbarea legislației în luna septembrie a lăsat o mare parte din companii fără protecție împotriva creșterii facturilor. Mai precis, întreprinderile mici și mijlocii plătesc 85% din energia consumată cu un leu pe kwh, iar restul, la prețul pieței. Multe companii au fost lăsate fără plafonarea tarifelor, adică trebuie să plătească tariful solicitat de furnizor. Mai complicat este că o parte din serviciile publice de strictă necesitate, precum companiile de apă, transportul cu metroul, transportul public și alte servicii publice au fost lăsate în afara sistemului de plafonare.

Încet-încet, cazurile disperate au apărut, astfel că tot mai multe firme sau instituții publice s-au trezit cu o explozie a costurilor cu energia. Drept urmare, ieri, coaliția de guvernare s-a întâlnit pentru a conveni modul în care trebuie schimbată schema de compensare-plafonare introdusă în luna septembrie. Iar modificările anunțate ieri vizează, în primul rând, firmele.

Astfel, decizia importantă de ieri este aceea de a oferi o schemă de ajutor de stat diferențiată, în funcție de mărimea companiei, mici sau mari, și de domeniul de activitate.

Un scut util

Concret, întreprinderile mici și mijlocii, firmele din domeniul farmaceutic, din industria alimentară și cele din sectorul serviciilor comunitare vor avea un preț plafonat de un leu pentru un kwh, iar pentru restul consumatorilor economici mari tariful va fi de 1,3 lei kwH.

Desigur, „scutul” oferit companiilor este util. Este clar că fără o schemă de ajutor pentru companii, plafonarea tarifelor pentru gospodării poate deveni insuficientă.

Un exemplu în acest sens a oferit ieri Dragoș Damian, manager al unei companii din industria farmaceutică, pe o rețea socială. Acesta dă exemplul unei firme producătoare de mase plastice care a ajuns să plătească o factură la energia electrică de trei ori mai mare decât la începutul anului când se afla sub protecția schemei de plafonare din februarie.

Efectele descrise de Dragoș Damian sunt evidente: firma se poate închide total sau parțial, poate trimite oameni în șomaj tehnic sau șomaj, iar companiile care lucrau, pe orizontală, pentru producătorul de mase plastice ar putea rămâne fără comenzi.

Problema ajutorului de stat pentru companii este, însă, legată de costurile bugetare. Plafonarea prețului pentru companii este binevenită sau în unele cazuri poate fi de-a dreptul salvatoare. Doar că informația privind schema de ajutor de stat trebuie completată cu impactul bugetar. Nu știm dacă sunt bani în buget pentru plafonarea prețurilor energiei electrice consumată de marile companii și mai ales nu știm unde va ajunge deficitul bugetar ca urmare a aplicării noii scheme de ajutor de stat. Deci, dorința este mare, important este să fie și putință.

 
Rubrica Economia Reală din 10 noiembrie 2022