
Economie
Dependența de China, un risc care pare ignorat de Europa
dependenta_china.png

Elmos și ERS Electronic sunt două fabrici de semiconductori germane. Nu trebuie să insistăm asupra importanței componentelor electronice. Există, în continuare, o problemă de producere și aprovizionare cu semiconductori. Europa simte „pe pielea” ei acest lucru, în sensul că industria auto duce și acum lipsă de „chipuri” și drept urmare livrarea automobilelor echipate electronic se face cu întârzieri de câteva luni față de momentul comenzii.
De altfel, Uniunea Europeană și-a propus să încurajeze construirea fabricilor de semiconductori, dar, deocamdată, rezultatele sunt puțin vizibile.
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat recent că schimburile comerciale cu China vor fi încurajate, dar că „Germania nu trebuie să dea dovadă de naivitate”.
Compania Elmos, cu sediul în Dortmund, dar cu mai multe situri de producție în Germania, fabrică semiconductori pentru industria auto. Dorința vânzării firmei nu este o noutate. Încă de anul trecut, compania anunțase că va vinde fabrica pe care o deține unei firme suedeze contra sumei de 85 milioane de euro. Doar că, la rândul ei, compania suedeză este deținută de o firmă chineză.
Un al doilea refuz al guvernului german a fost pentru compania ERS Electronic, aflată în Bavaria, o firmă care deține o tehnologie de răcire a semiconductorilor. Compania nu a dorit să precizeze numele investitorului chinez interesat să preia firma.
Aparent, mișcările Germaniei pot părea ciudate. Săptămâna trecută, cancelarul Olaf Scholz s-a aflat într-o vizită în China, o deplasare criticată la nivel european.
De fapt, guvernul german a stabilit o nouă foaie de parcurs față de Beijing constând în „reducerea dependențelor unilaterale, prevenirea transferului de tehnologii cheie, protejarea infrastructurii și a capacităților de producție”.
Celălalt element care alimentează temerile cu privire la suveranitatea națională este controversa provocată recent de cancelarul Scholz atunci când a aprobat o investiție majoră a gigantului chinez de transport maritim Cosco în portul Hamburg.
Decizii dificile
În prezent, conform unor surse din Ministerul Economiei citate de presa franceză, în Germania sunt analizate 44 de proiecte de investiții străine, dintre care 17 provin din China.
Relațiile dintre Occident și China au fost tensionate de la suspendarea acordului de protecție a investițiilor din cauza încălcărilor drepturilor omului în China și Hong Kong.
Dar deciziile europenilor sunt dificil de luat din cauza dependenței de semiconductorii, pământurile rare și mineralele strategice care vin din China. Totuși, într-o perioadă de mare tensiune pe piețele energetice și într-un moment în care Uniunea Europeană trebuie să se obișnuiască fără gazul rusesc ieftin, gestionarea relației cu China va fi decisivă pentru securitatea economică și poziționarea geostrategică, sunt de părere analiștii europeni.
Statele europene nu trebuie să uite lecțiile pe care le-au primit în timpul pandemiei și cele de la începutul războiului din Ucraina. Dependența de gazul rusesc provoacă în continuare mari probleme economice, iar cea de China este evidentă în anumite sectoare.
Și pandemia, și războiul au adus o adevărată efervescență în ceea ce privește relocarea industriei europene din cele două state. Mai mult în vorbe, pentru că practic foarte puține companii au renunțat la producția din China pentru a reveni în Europa. De asemenea, nici regulile privind investițiile nu sunt reciproc egale. În aceste condiții, Europa ar putea vedea riscurile pe care le aduce dependența de China.