Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BNR vede o inflație mai mare, de 16,3%, la finalul anului. Isărescu: Suntem călare pe situație

isarescu.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Călin

BNR vede o inflație mai mare, de 16,3%, până la sfârșțitul anului. O inflație cu o singură cifră vom avea abia în 2024, mai spune șeful BNR. Niciodată nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale, mai spune Mugur Isărescu.

BNR vede o inflație mai mare, de 16,3%, până la sfârșțitul anului. O inflație cu o singură cifră vom avea abia în 2024, mai spune șeful BNR.

Niciodată nu s-au dus atât de repede costurile la energie în prețurile finale, mai spune Mugur Isărescu.

Banca Naţională  a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor.

Prognozele BNR arată o inflatie in scădere anul viitor, cu o exceptie in luna august, iar în final de an inflaţia se va situa la 11,2%. Potrivit BNR, abia din 2024 România va avea o inflație cu o singură cifră. Suntem călare pe situație, a dat asigurări Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a mai transmis un avertisment, luni, în privința prețurilor la energie. „Nu e de glumă”, spune șeful băncii centrale, subliniind că majorările de tarife la gaze naturale și electricitate generează rapid un efect în lanț.

Mugur Isărescu mai spune că vom vedea o încetinire economică anul viitor. Nu vom avea recesiune tehnică”, mai dă asigurări Guvernatorul BNR.

“În partea a doua a anului viitor intrăm pe deficit de cerere. S-ar putea ca acest deficit de cerere, dacă nu va fi compensat de investiții mai mari din fonduri europene, să încetinească mult mai puternic creșterea economică. Nu ne dorim acest lucru. Vom lucra cu Guvernul, urmărim în același timp să ținem un nivel de creștere economică în România, pentru că o recesiune nu face bine nici cel puțin la corecția fiscală.Corecția pentru a ieși din poziția de deficit excesiv se va face mai greu. Și acum se face greu. Orice idee de majorare a impozitelor pentru a merge mai repede întâmpină dificultăți în principal politice, mai spune Isărescu.Dobânzile nu au cum să vină în jos până inflația nu vine în jos. Dobânzile față de rata inflației sunt scăzute. Ele vor rămâne la nivelurile actuale cel puțin până când inflația va veni la 8%.În context, Guvernatorul BNR ii mai indeamna pe romani să nu-și asume riscurile de a se împrumuta în euro. Menținem sfatul general să te împrumuți în moneda în care câștigi bani. Deci, dacă românii au salarii în euro sau în valută sau salariile în lei indexate la cursul euro, se pot împrumuta în euro. Dacă sunt plătiți în lei, nu recomandăm... mai spune Mugur Isărescu.