Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport: Europa, în recesiune în 2023. SUA vor rezista mai bine la criza economică

ap0305190159.jpg

Experții apreciază că Marea Britanie și economiile din zona euro vor intra probabil în recesiune anul viitor
Sursa imaginii: 
AP/UDO WEITZ

Perspectivele economiei mondiale sunt chiar mai sumbre decât cele previzionate luna trecută. Asta se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional, care citează studii recente privind înrăutăţirea activităţii economice şi a serviciilor. Despre problemele economice pe care le vor avea anul viitor în special statele europene scriu și analiștii de la Morgan Stanley. Ambele rapoarte sugereaza că, spre comparație, SUA vor rezista mai bine din punct de vedere economic în 2023 decât țările din Europa.

Perspectivele sumbre privind economia mondială în 2023 vin în urma înăspririi politicii monetare, cauzate de inflaţia persistent ridicată, de creşterea redusă a economiei chineze, de perturbările din lanţurile de aprovizionare şi de insecuritatea alimentară, provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia, apreciază FMI în raportul citat de Agerpres. Astfel, creditorul global a înrăutăţit luna trecută estimările privind creşterea economiei globale în 2023 la 2,7%, de la 2,9%.

Indicatorii recenţi "confirmă că perspectivele economiei mondiale sunt chiar mai sumbre", în special în Europa. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI), care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a indicat o evoluţie slabă în majoritatea economiilor din G20, activitatea economică fiind în scădere, iar inflaţia ridicată, avertizează FMI.

"Dificultăţile cu care se confruntă economia mondială sunt imense şi slăbirea indicatorilor economică arată noi dificultăţi în viitor, actualul mediu politic fiind deosebit de incert", se mai afirmă în analiza FMI.

Totodată, înrăutăţirea crizei energetice în Europa va afecta semnificativ creşterea economiei şi va stimula majorarea inflaţiei, o perioadă îndelungată de inflaţie ridicată putând determina majorări de dobânzi mai mari decât se previziona şi înăspriri suplimentare ale condiţiilor financiare globale. Aceste evoluţii "sporesc riscurile unei crize a datoriilor suverane în economiile vulnerabile", atrage atenţia FMI.

La rândul său, un raport detaliat al Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, cu sediul în New York, arată că Marea Britanie și economiile din zona euro vor intra probabil în recesiune anul viitor. Statele Unite, pe de altă parte, ar putea scăpa la limită datorită unei piețe a locurilor de muncă rezistente, scrie Reuters.

În același timp, așteptata redeschidere a Chinei după aproape trei ani de restricții COVID-19 ar urma să conducă o redresare a economiei și a altor piețe emergente din Asia, apreciază analiștii băncii de investiții într-o serie de rapoarte.

"Riscurile sunt în sensul scăderii", se arată în rapoarte, care estimează că economia mondială va crește cu numai 2,2% anul viitor, mult mai puțin decât estimarea de creștere, de 2,7%, a Fondului Monetar Internațional.

Anul viitor, Morgan Stanley prevede o divizare accentuată între economiile dezvoltate "în recesiune sau aproape de recesiune", în timp ce economiile emergente "își vor reveni modest". Economia Chinei a fost prognozată să crească cu 5% în 2023, depășind creșterea medie de 3,7% așteptată pentru piețele emergente, în timp ce creșterea medie în Grupul celor 10 țări dezvoltate a fost prognozată la doar 0,3%.

În fine, la nivel global, vârful inflației ar trebui să vină în trimestrul curent, apreciază analiștii Morgan Stanley, care vorbesc despre o dezinflație anul viitor.