Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nimic nu merge în București. Nici politic, premierul îl ceartă pe primar, nici sistemul termic, de decenii, în blocaj financiar

termoficare_bucuresti.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior (arhivă)

Ciudată declarația premierului Nicolae Ciucă referitoare la primarul general al Bucureștiului. „Nu are sprijinul politic de la PNL, nici de la mine”, a spus prim-ministrul referitor la Nicușor Dan, în contextul în care a anunțat că nu poate aloca bani de la buget pentru ca Primăria Capitalei să-și plătească datoriile către Termoenergetica.

De ani de zile, se spune că primarii care nu sunt din același partid cu guvernul sunt marginalizați și că primesc mai puține fonduri bugetare decât cei care fac parte din partidul sau coaliția aflată la guvernare. Celebrele alocări bugetare către administrațiile locale, realizate fie la sfârșitul anului, fie cu ocazia rectificărilor bugetare au fost suspectate de fiecare dată că avantajează partidul sau partidele aflate la putere. Dar, cu fiecare ocazie, șefii Executivului au negat că ar aplica vreun criteriu politic pentru sumele bugetare oferite administrațiilor locale. Toată lumea știa cum stau lucrurile, dar nimeni nu recunoștea din rațiuni să le numim de „corectitudine politică”.

Ieri, însă, premierul, care de fiecare dată este extrem de atent la declarații și de multe ori de-a dreptul plictisitor, a părăsit „limba de lemn” și a spus cu subiect și predicat că actualul PNL nu îl susține politic pe primarul general. Drept urmare, s-a putut subînțelege, guvernul nu îi dă bani de la buget pentru a plăti datoriile. O gândire surprinzător de politică.

Este adevărat că primarul general, Nicușor Dan, pare a fi al nimănui acum, din punct de vedere politic. Dar, alocarea bugetară nu ar fi fost adresată persoanei Nicușor Dan. Era vorba despre locuitorii Bucureștiului, votanți, este adevărat, și de o parte și de alta, dar, totuși, cetățeni care au nevoie în această iarnă de cădură și de apă caldă în apartamente.

Dincolo, însă, de răfuiala politică, premierul Ciucă a făcut ceea ce trebuia să facă, respectiv, dacă a refuzat să aloce bani de la buget, măcar a fost de acord ca Executivul să ridice plafonul de îndatorare al Capitalei, astfel încât autoritatea locală să se poată împrumuta. Fără îndoială, nu vor fi probleme ca Bucureștiul să găsească bani și așa cum Ministerul Finanțelor se împrumută masiv și în fiecare lună, la fel și municipalitatea va ieși pe piața internă sau externă și va lua lejer un credit sau mai multe.

Însă, adevărata problemă a sistemului energetic din București este economică și tehnică, nu politică. Modul de producere și distribuție a căldurii și apei calde în București este profund lipsit de rațiune economică.  Astfel, cifrele demonstrează cel mai bine modul în care funcționează  lanțul producție-distribuție de energie termică și apă caldă în Capitală.

În urmă cu câțiva ani, un avocat specializat în insolvență a avut ideea de abandona fostul distribuitor de energie termică, RADET, în faliment și de a muta operațiunile la o companie nouă, numită Termoenergetica. Rezultatul a fost că datoriile acumulate de RADET, până la sfârșitul anului 2019, în valoare de patru miliarde de lei au fost uitate. Noua companie, Termoenergetica a acumulat destul de repede, numai în anul 2020, datorii de 370 milioane de lei și a ajuns, în acest moment, la 710 milioane de lei. Toate sunt datorii către Elcen, producătorul de căldură și apă caldă.

Dar, Termoenergetica nu este singura vinovată pentru datoriile acumulate. Acum, costul gigacaloriei este de 1.000 lei, iar populația plătește 350 lei, restul fiind subvenția asumată de primăria generală. De altfel, autoritatea locală a plătit, în perioada 2011-2020, în fiecare  an, subvenții în valoare de 700 milioane de lei. Anul trecut, subvențiile achitate au fost de 950 milioane lei, iar anul acesta suma a ajuns la 1,5 miliarde lei.

Cu toate acestea, Primăria Capitalei a acumulat datorii de 600 milioane de lei către distribuitorul de energie termică. Sunt exact banii pe care primarul general îi cerea de la guvern și pe care probabil îi va împrumuta.

Blocajul financiar este, însă, mai întins. Elcen, la rândul ei, are datorii către Romgaz în valoare de aproximativ 182 milioane de lei. După cum se poate vedea, s-au acumulat datorii peste datorii ceea ce arată că sistemul nu funcționează, nici tehnic, nici financiar. Trebuie schimbat ceva, dar de decenii nimeni nu reușește sa producă schimbarea.

 
Rubrica "Economia Reală" din 16 noiembrie 2022