Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova, Ucraina și Georgia au obținut statut de observator în cadrul Tratatului Comunității Transporturilor

tiruri_0.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Republica Moldova a obținut, alături de Ucraina și Georgia, statutul de observator în cadrul comunității transporturilor. S-a întâmplat la Bruxelles, la reuniunea ministerială a Tratatului de instituire a Comunității Transporturilor. Ședința a fost prezidată de comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean. 

Într-o intervenție video, vicepremierul Andrei Spînu a menționat că ”obținerea statutului de observator ne aduce cu un pas mai aproape de standardele și valorile UE. R.Moldova este tot mai aproape de Uniunea Europeană. Am ales un drum pe care Republica Moldova demult îl năzuiește, dar abia în ultimul an și jumătate a început să realizeze lucruri concrete. Beneficiile acestei decizii sunt unele importante pentru țara noastră”.

”În calitate de membru observator, Moldova va putea beneficia de asistență tehnică pentru transpunerea legislației UE în legislația națională, care ne va ajuta în accelerarea procesului de accedere în UE. Vom prelua bunele practici, vom asigura compatibilitatea legislației astfel încât sectorul transportului feroviar, rutier, maritime și căile navigabile interioare, precum și dezvoltarea rețelei de transport să coincidă standardelor europene”, afirmă ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Tratatul de instituire a Comunității Transporturilor reprezintă o comunitate de transport între UE și cele șase țări din Balcanii de Vest în sud-estul Europei, Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Kosovo, Muntenegru și Serbia.