Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Secretar de stat în domeniul energetic:”Lucrăm cu colegii din România să activăm alte patru linii în caz de urgență”

power-lines-804880_960_720.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

După atacul masiv cu rachete, lansat marți seara de Rusia asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei, mai multe raioane din R.Moldova, cartiere din Chișinău și Bălți, dar și localități din stânga Nistrului, au rămas fără curent timp de câteva ore. Riscul unor noi deconectări persistă, avertizează autoritățile. Totuși, sunt anumite semne de întrebare privind utilizarea tuturor posibilităților. Or, pe lângă Linia electrică aeriană Isaccea-Vulcănești de 400 kV, mai există și alte patru linii de interconexiune cu sistemul energetic din România, care nu sunt utilizate.

Chiar dacă în R.Moldova de o lună a fost instituită stare de alertă pe piața energiei electrice, iar orice atac asupra infrastructurii electroenergetice din Ucraina ne afectează direct, se pare că autoritățile nu iau în calcul toate capacitățile în asemenea situații. Potrivit portalului Mold-Street, patru linii de 110 kV de interconexiune cu sistemul energetic din România și anume Costești-Stînca, Ungheni-Țuțora, Cioara-Huși și Gotești-Fălciu, stau nefolosite de ani de zile.

Secretarul de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, a precizat că aceste linii fac partea din rețelele de distribuție. Nu sunt gestionate de către TSO Transelectrica (operatorul sistemului de transport n.r.). Potrivit lui Borosan, capacitatea transfrontalieră se alocă exclusiv pe linii de transport. ”Lucrăm cu colegii din România ca să putem să le activăm în situații precum cea din 15 noiembrie”, a menționat secretatul de stat în domeniul Energeticii, citat de Mold-street.

Constantin Borosan a venit miercuri cu mai multe detalii legate de deconectările din seara zilei de marți.Atacul a avut loc în orele de vârf, când se înregistrează cel mai mare consum, ceea ce complică restabilirea circuitelor electrice. Deconectarea a avut loc prin aplicarea sistemelor automate de protecție - pentru a proteja rețelele electrice și stațiile electrice. Deconectarea de protecție asigură utilizare liniilor și stațiilor electrice după restabilirea echilibrului în sistemul electroenergetic și reluarea furnizării de electricitate către consumatori.

Secretarul de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale mai spune că pentru a reduce riscurile în continuare, este important să se excludă referințele la detaliile tehnice, referințele la denumiri concrete a infrastructurii energetice.

”Comunicăm cu colegii din Ucraina și din România privind situația existentă și eventuale evoluții. În continuare este foarte important să economisim energia electrică, mai ales în orele de vârf”, a subliniat oficialul moldovean.

Precizăm că, Întreprinderea de stat Moldelectrica anunță că a restabilit alimentarea cu energie electrică a tuturor localităților afectate de atacul de marți. ”Alimentare a fost restabilită urmare a intervenției operative a dispecerilor naționali și colaborării eficiente cu dispecerii țărilor vecine. Atragem atenția asupra faptului că vorbim de infrastructura critică a Republicii Moldova și solicităm respectuos să nu se facă presupuneri și speculații la tema situației excepționale care a avut loc. În Republica Moldova în continuare este stare de alertă pe piața energiei electrice și din acest motiv îndemnăm toți consumatorii să utilizeze energia electrică responsabil”, susține directorul Moldelectrica, Sergiu Aparatu.

Trebuie spus că, atacul de marți asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei a fost cel mai masiv de la începutul războiului, iar R.Moldova a fost afectată în cel mai direct mod. Pentru prima dată de la declanșarea acestui război injust, oamenii  din raioanele Cimișlia, Bălți, Strășeni, Hâncești, Leova, Cahul, Fălești, Sângerei, Ungheni sau Briceni au rămas fără electricitate. Moldova a solicitat Rusiei să oprească acest război. ”Vom comunica părții ruse mesajul nostru de condamnare al acestor bombardamente crude. Vom lucra îndeaproape cu partenerii noștri occidentali pentru a fortifica securitatea energetică a țării noastre”, a declarat în context ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și-a exprimat solidaritatea cu Polonia după exploziile de pe teritoriul său, produse în după amiaza zilei de 15 noiembrie. ”Rămânem în contact cu autoritățile de la Varșovia, care stabilesc circumstanțele producerii acestora”. ”În legătură cu decesul a două persoane în satul polonez Przewodów de la granița cu Ucraina, șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a transmis omologului său polonez Rau Zbigniew condoleanțe familiilor îndurerate ale victimelor atacului.

În contextul crizei energetice din R.Moldova, Agenția pentru Eficiență Energetică lansează, joi, campania de informare privind măsurile de eficiență energetică pentru reducerea consumului de energie electrică și termică. Astfel, vor fi desfășurate acțiuni de informare a cetățenilor prin intermediul pliantelor, distribuite de către reprezentanții AEE. Materialele informative conțin date despre măsurile de economisire a energiei electrice și termice. Adițional, vor fi împărțite becuri de tip LED, cu scopul de a crește gradul de conștientizare al oamenilor privind consumul redus de electricitate al acestora, în comparație cu becurile tradiționale.