Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima ruptură la nivel european. Antreprenorii francezi vor și ei un preț al energiei electrice ca în Germania

energie_electrica.jpg

Sursa imaginii: 
International Energy Agency / www.iea.org

Europa are o problemă mare cât casa. Ea se numește diferența de competitivitate dintre economiile europene din cauza prețului diferit al energiei electrice din statele membre.

Primii nemulțumiți sunt oamenii de afaceri din Franța. Ieri, președintele Medef, cea mai mare organizație patronală franceză, a atras atenția asupra problemelor grave de competitivitate pe care le-a adus criza energetică.

Președintele principalei organizații patronale franceze a vorbit într-o conferință de presă despre dificultățile mediului de afaceri și chiar despre intenția unor companii de a se delocaliza din Franța. Desigur, mesajul este alarmist și cu siguranță își propune atât să determine guvernul francez să fie mai generos cu subvențiile acordate firmelor, cât și să atragă atenția asupra necesității de a revizui piața energetică la nivel european.

1 la 10

Președintele Medef a afirmat că există un raport de unu la zece între Statele Unite ale Americii și Franța, în ceea ce privește prețul energiei electrice, ceea ce evident duce la o diferență de competitivitate între cele două zone. Iar comparația nu este singulară. Uniunea Europeană este dezavantajată și față de China sau Asia, în general.

Companiile nu pot transfera toate costurile către consumatori. Dar, nici nu pot absorbi creșterile de prețuri pentru că riscă să aibă pierderi serioase sau chiar să intre în faliment.

Astfel, se ajunge și la planul guvernului francez de acordare a unor ajutoare de stat către companii în valoare totală de 10 miliarde euro. Deocamdată, reprezentanții mediului de afaceri estimează că suma este insuficientă și cer, mai direct sau mai voalat, o reconsiderare a programului de subvenții.

Desigur, o variantă mai generoasă a ajutorului de stat ar putea pune în dificultate Executivul care s-a angajat să fie prudent în materie de deficit bugetar și datorie publică. Deci, și guvernul și companiile sunt într-o situație dificilă.

Mecanismul

pe care Executivul francez l-a gândit constă în preluarea unei părți din prețul pieței din factura energetică pentru IMM-uri. Estimările arată că statul va plăti din factură 120 euro pe Mwh.

Reprezentantul mediului de afaceri francez arată că până în America există o diferență importantă față de Germania. Mecanismul german de ajutor pentru companii prevede o plafonare a tarifului energiei electrice la 130 euro pe Mwh și un pachet total de 124 miliarde euro. În timp ce firmele franceze cumpără energie de pe piață chiar și cu 500 euro Mwh.

În aceste condiții, francezii se întreabă: de ce nu au același tratament ca nemții? Iar dilema este îndreptată către Comisia Europeană, care este chemată să aducă un echilibru între statele membre.

Preț european comun

Șeful Medef a cerut un preț european comun la energie electrică, un preț care să facă Europa competitivă pe plan global. Piața petrolului este mondială, cea a energiei electrice este locală, spune președintele Medef.

Dar, nu doar industriașii francezi sunt îngrijorați, ci și agricultorii. Aceștia reclamă, și ei, că prețul energiei îi poate face necompetitivi la nivel european. Ieri, 25 de organizații interprofesionale din sectorul agricol (cereale, carne de porc, semințe) au cerut ajutor de stat în fața creșterii costurilor de producție. Unele sectoare agricole sunt puternic energofage, așa cum este cazul legumiculturii.

Riscul este ca, din cauza costurilor cu energia, unele domenii alimentare să își limiteze gama de produse fabricate sau chiar să oprească producția. O perspectivă deloc favorabilă economiei franceze.

În ceea ce îi privește pe producătorii români, ar trebui să fie foarte fericiți. Noua legislație plafonează prețul la producător al energiei electrice la 450 lei Mwh, același cu cel de vânzare. Deci, un preț de aproximativ 90 euro Mwh, mult mai mic decât cel din Germania sau Franța, fără să se spună costurile bugetare. La acest tarif, însă, companiile românești ar trebui să cucerească lejer piețele europene.