
Economie
Organizația pentru protecția consumatorului demască produse „Made in France” frauduloase
Un vizitator al expoziției „Made in France” de la Palatul Elysee, Paris, iulie 2021, purtând o traistă de pânză pe care scrie „Fabricat în Franța”.

Direcția antifraudă și pentru protecția consumatorului a guvernului francez (DGCCRF) a declarat că a emis 87 de avertismente, 57 ordine de conformare, 2 rapoarte administrative și 14 rapoarte juridice penale pentru „practici comerciale frauduloase privind originea produselor”.
Conform DGCCRF, aceste intervenții au fost în legătură cu produse non-alimentare, precum măști și geluri hidroalcoolice vândute în cantități enorme în timpul crizei sanitare determinate de Covid-19, și din alte industrii, printre care numărându-se industria de bijuterii, oftalmologică (ochelari, lentile), cosmetică, textilă, mobilei, în contextul desfășurării celei de-a zecea ediție a târgului „Made in France” din Paris, ce se încheie lunea aceasta.
Investigațiile au cuprins și site-urile de vânzări online pentru „a verifica veridicitatea afirmațiilor privind originea națională („Made in France”) sau locală („Made in Brittany”)”, astfel descoperindu-se anomalii la 15% dintre companiile supuse verificărilor.
Comerciant de saltele, companie de cosmetice, brand de lenjerie intimă
Printre cei găsiți vinovați de publicitate frauduloasă se numără un comerciant de saltele care nu a putut „dovedi nici designul, nici fabricația franceze” a produselor sale, în ciuda pliantelor și a unui panou publicitar susținând „fabricație/design franceze” sau „europene”.
Cazul a fost raportat instanței judiciare pentru „practici comerciale înșelătoare”.
În ce privește o companie de cosmetice ce și-a concentrat strategia de comunicare pentru linia de produse numită „Made in France” pe sorgintea franceză, s-a constatat că aproape trei sferturi dintre produse erau fabricate în Spania.
Într-un alt caz, website-ul unui brand de lenjerie intimă pretinzând să aibă „eticheta Origine Franceză Garantată (OFG)” a fost închis după ce investigațiile au scos la lumină faptul că produsele nu erau OFG autentice.
DGCCRF spune că va continua verificarea originii produselor brandurilor „având în vedere atractivitatea tot mai mare a produselor locale franceze pentru consumatori și pentru a sprijini relocarea industrială în Franța”. De asemenea, reamintește consumatorilor că, dacă au dubii în legătură cu originea reală a unui produs, pot semnala acest lucru pe site-ul SignalConso.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.