Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


TotalEnergies și ENI semnează un acord cu Israelul pentru zăcămintele de gaze pe care le împarte cu Liban

Investițiile în sondarea petrolului și gazelor naturale vor crește cu 85% în următorii zece ani, ajungând la un trilion de euro pe an, până în 2029.

Investițiile în sondarea petrolului și gazelor naturale vor crește cu 85% în următorii zece ani, ajungând la un trilion de euro pe an, până în 2029.
Sursa imaginii: 
AFP/File via RFI

Compania energetică franceză TotalEnergies și compania petrolieră italiană ENI au semnat împreună un acord cadru cu Israel, pentru exploatarea unui zăcământ de gaze naturale împărțit cu Liban, a anunțat marți furnizorul francez de energie.

Acest acord provizoriu dintre doi cei mai mari furnizori de energie din Europa vine în urma unui acord din octombrie dintre Liban și Israel, care a rezolvat o dispută de lungă durată în ce privește granița maritimă dintre cele două state din estul Mediteranei.

TotalEnergies a primit deja aviz favorabil din partea Libanului să înceapă explorarea apelor naționale, cu scopul de a evalua aria rezervelor de gaze naturale.

TotalEnergies a declarat că, după finalizarea acordului, „va iniția explorarea unei zone cu potențial de zăcăminte deja identificată, care ar putea să se extindă atât în blocul 9, cât și în apele Israelului, la sud de granița recent fixată”.

Libanul și-a împărțit aria economică maritimă în zece blocuri. Blocul 9 făcea parte din zona disputată cu Israelul.

Evaluarea inițială a rezervelor

TotalEnergies deține 60% din blocul 9, iar ENI, restul de 40%.

„Aducând expertiza noastră în explorarea offshore, vom răspunde solicitărilor ambelor țări de a evalua materialitatea resurselor de hidrocarburi și potențialul de producție din această zonă”, a declarat Patrick Pouyanné, directorul TotalEnergies.

Cu cererea de gaze naturale crescând din cauza crizei energetice declanșate de invazia Rusiei în Ucraina, Libanul speră că exploatarea zăcământului din largul mării sale va ajuta la atenuarea crizei economice naționale.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.