Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acțiunile companiei aeriene Air France-KLM se prăbușesc după anunțul privind vânzarea de obligațiuni

Compania aeriană Air France-KLM a înregistrat pierderi de 7,1 miliarde de euro pe fondul impactului „fără precedent” pe care l-a avut pandemia de Covid-19, care a afectat grav sectorul transportului aerian, fapt pentru care compania și-a pierdut o treime

Compania aeriană Air France-KLM a înregistrat pierderi de 7,1 miliarde de euro pe fondul impactului „fără precedent” pe care l-a avut pandemia de Covid-19, care a afectat grav sectorul transportului aerian, fapt pentru care compania și-a pierdut o treime din clienți.
Sursa imaginii: 
Christophe Ena/AP via RFI

Acțiunile Air France-KLM s-au depreciat săptămâna trecută cu peste 10%, după ce compania aeriană europeană a anunțat că urmează să își vândă din active și să emită acțiuni convertibile, în valoare de 300 de milioane de euro, pentru a rambursa ajutoarele de stat care i-au fost acordate și pentru a-și majora capitalul.

Compania Air France-KLM a înregistrat pierderi mari în 2020 și 2021, după ce, în urma pandemiei de coronavirus, numărul total de pasageri a scăzut cu o treime. Anul acesta, compania înregistrează profit.

Întrucât nu au fost operate zboruri pe perioada pandemiei, Franța și Olanda au venit în sprijinul companiei aeriene Air France-KLM, acordându-i împrumuturi în valoare de 10 miliarde de euro. Decizia companiei de a-și vinde din obligațiuni are ca scop majorarea capitalului pentru a putea suporta costurile de rambursare a ajutoarelor de stat primite.

Odată ce au fost emise obligațiunile, acțiunile companiei au scăzut cu aproximativ 11,5% după ora 13.00 ora României.

 

 

 

Compania aeriană se confruntă, totodată, și cu amenințarea unor greve care riscă să aibă loc în Franța în perioada aglomerată din preajma Crăciunului, după ce două sindicate care reprezintă interesele angajaților au anunțat că vor protesta începând de pe 22 decembrie până pe 2 ianuarie.

Negocierile privind încheierea unui contract de muncă colectiv pentru întreg echipajul de bord sunt în curs de desfășurare.

Compania a declarat că suma de bani obținută în urma emiterii de obligațiuni convertibile va fi „integral” restituită statului francez, pentru a rambursa împrumutul pe care i l-a acordat.

Guvernele francez și olandez, care dețin un pachet de acțiuni de 28,6% și, respectiv, 9,3% din totalul companiei, au declarat că nu se vor implica în emiterea de titluri de valoare.

Compania franceză de transport maritim CMA CGM „și-a exprimat intenția de a lua parte” la repartizarea acțiunilor în mod proporțional cotei sale actuale de 9%, precizează oficiali ai companiei aeriene.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.